Az EU jelenti az akadályt a körforgásos gazdaság számára

Az Európai Bizottság tavaly javaslatot tett egy új szabályozásra, amelynek célja a pazarló csomagolás visszaszorítása és a körforgásos gazdaság előmozdítása. Azonban az Európai Parlament módosító javaslatai veszélyeztetik ezt a nemes célt. Az Európai Hullámtermékgyártók Szövetsége (MAHUSZ) aggodalmát fejezte ki, mivel az új szabályok a műanyag csomagolóanyagok elterjedését eredményezheti, ami súlyos környezeti problémákat okozhat – írja cikkében a Trade magazin.

A magazin értesülései szerint a MAHUSZ üdvözölte az Európai Bizottság a csomagolások hatékonyabb újrahasznosítására vonatkozó kezdeményezését. A szervezet azt is hozzáteszi, hogy a hullámpapír-csomagolások 90 százalékát már ma is újrahasznosítják Európában, és a természetes lebomlásuk is gyors. Azonban az Európai Parlament módosító javaslatai olyan irányba mutatnak, amelyek elősegítik a műanyag használatot a hullámpapír helyett.

Az EP-ben benyújtott javaslatok erőltetik az újrahasználatot és a műanyag használatát, miközben figyelmen kívül hagyják a hullámpapír előnyeit. A hullámpapírt könnyű visszaforgatni, és gyorsan lebomlik a természetben. A módosítások azonban a műanyag felé terelik a piacokat, ami súlyos környezeti problémákat okozhat, különösen a műanyagok hosszú lebomlási ideje miatt.

A MAHUSZ és az Európai Hullámpapírgyártók Szövetsége szerint a tervezet célszámai nem életszerűek, és a műanyag használatot helyezik előtérbe. Ennek eredményeként Európában nőne a műanyag csomagolások mennyisége, ami ellentétes lenne az Európai Zöld Megállapodással és az EU Körforgásos Gazdaság akciótervével. Az új szabályozás szinte lerombolná az elmúlt években elfogadott környezetvédelmi intézkedéseket.

A cikk végén a Trade magazin tudományos vonatkozást is említ, mely szerint tanulmányok alátámasztják, hogy a hullámpapír környezetbarátabb és fenntarthatóbb alternatívát jelentenek a műanyaghoz képest. Emellett a hullámpapír-ipar sok embert foglalkoztat Európában, és hozzájárul a környezet megóvásához. A MAHUSZ álláspontja az, hogy a hullámpapír-ipart példaként kell állítani más szektorok elé, és nem szabad elterelni a figyelmet a műanyag felé.

Trade magazin/Print&Packtech szaklap