Ezek a megoldások határozzák meg az italcsomagoló ipar trendjeit

A PET-ipar közösen küzd a klímaváltozás ellen

A PET (polietilén-tereftalát) italcsomagoló ipar komolyan veszi az éghajlatváltozás okozta kihívásokat, ezért a kibocsátás csökkentésére és új anyagmegoldások keresésére összpontosítanak – írja Francesca Bellucci, a Sidel globális fenntarthatósági igazgatója a packagingtechtoday.com hasábjain. 

A gyártók célokat tűznek ki az üvegházhatású gázok csökkentésére, saját maguk, és a teljes ellátási lánc számára is. 

Ha például egy csomagolásfejlesztő cég zöld energiamegoldásokat alkalmaz, ezzel a beszállítóit is hasonló megoldásokra ösztönzi. Az iparág egyre inkább együttműködik a kibocsátások és az energia csökkentése terén. 

Magasabb fogyasztói elvárások 

A másik oldalon az áll, hogy a fogyasztók sokkal magasabb elvárásokat támasztanak a fenntarthatósággal kapcsolatban. 

A magas energiaárak, az erőforrások szűkössége és az ellátási láncban jelentkező hiányok szintén hozzájárulnak a fenntarthatóságra való törekvéshez. 

Az erőforrások csökkentése a termelésben 

A PET-palackok gyártásakor egyre kevesebb energiát használnak fel. Az új fúvók akár 45 százalékkal kevesebb energiát használnak, mint évekkel ezelőtt, és a meglévő sorok újra konfigurálhatók az energiafelhasználás csökkentése érdekében. 

Ezzel egyidejűleg csökken a gyártás közbeni vízfogyasztás is. Az aszeptikus palackozás jelentősen redukálja a vízfelhasználást. 

A PET megítélésének megváltoztatása 

A PET palackra gyakran szemétként gondolnak, pedig ha megfelelően újrahasznosítják, ez a kivitel a legjobb választás. 

A mindent átható gazdasági körforgás 

A kulcs a PET körforgásban tartása: a csökkentés, újrahasznosítás, újrafelhasználás, csere és újrafeltalálás elvét kell alkalmazni. A gyártók és beszállítók mind ezen dolgoznak, kezdve a csomagolás könnyebbé tételével. A 0,5 literes palackok átlagos súlya 2000 és 2014 között a felére csökkent. Az innovációk, mint a stabil peremű palackalap, akár 2 grammot is lefaraghatnak egy palack súlyából. 

Az újrahasznosítás megkönnyítése 

A palackok kialakításának kulcsszerepe van az újrahasznosításban. A PET a leginkább újrahasznosított műanyagtípus, és a márkatulajdonosok célul tűzték ki, hogy a csomagolásukban nagyobb arányban legyen újrahasznosított PET (r-PET). 

A megfelelő újrahasznosítási struktúra 

A hatékony újrafeldolgozáshoz infrastruktúra és kormányzati ösztönzés szükséges. Jelenleg 63 ország vezetett be kiterjesztett gyártói felelősségvállalási (EPR) intézkedéseket, hogy ösztönözze az olyan rendszereket, mint a termékvisszavétel, a betétdíj-visszatérítés és a hulladékgyűjtési garanciák. A gyártók érzik, hogy felelősséget kell vállalniuk a hulladékgazdálkodásért. 

Ez a közös erőfeszítés segíthet a körforgásos modellre való áttérésben. Az olyan kezdeményezések, mint az R-Cycle, az úgynevezett digitális termékútlevél életre hívása bizonyítéka annak, hogy az italcsomagoló ipar összefog az éghajlatváltozási kihívások megoldása érdekében. 

Az újratöltéstől a bioanyagokig 

A fogyasztók számára a több újratöltési lehetőség lassanként növeli az újrahasználat tudatosságát. Az italcsomagoló ipar aktívan törekszik arra, hogy bioalapú anyagokkal helyettesítse a csomagolást. 

A csomagolás mint erőforrás 

A PET csomagolás növekedni fog, különösen az ázsiai és csendes-óceáni térségben, a Közel-Keleten, Afrikában és Indiában. A csomagolás erőforrás, nem pedig hulladék: a gondolkodásmódunk megváltoztatásával képesek leszünk fenntartható növekedést biztosítani magunk és az elkövetkező generációk számára. 

Némethi Botond, Print&Packtech magazin 

- Hirdetés -