Hulladékrendelet, ami átformálja a csomagolóipart

A csomagolóipar növekszik, az előrejelzések szerint 2027-ig éves szinten 1,7 százalékos ütemmel. A friss szabályozások a gyors változásokat és az innovációt ösztönzik. 2023. március 9-10-én 18 országból közel 120-an vettek részt a Shaping the Future with Packaging rendezvényen, ahol körbejárták a fejlődés részleteit.

A rendezvény középpontjában a fenntarthatóság állt. Az ilyen irányú erős fókusz már nem opcionálisan választható, hanem kötelező elem. A konferencia során minden előadó hangsúlyozta, hogy a csomagolási ellátási láncnak kulcsszerepet kell játszania a zöld átalakulásban – írja közleményében az Intergraf.

„A csomagolóanyag-gyártóknak fel kell készülnie arra, hogy komolyabb ellenőrzések alá vetik őket” – mondta Tom Hallam, a Smithers projektigazgatója. „E terület szereplőinek bizonyítaniuk kell majd, hogy képesek olyan csomagolást szállítani, amely megfelel az újrahasznosíthatósági előírásoknak.”

Francisco Nogueira, a Coca-Cola csomagolási innovációs menedzsere a rendezvényen bemutatta a „World Without Waste” platformot, amelyen keresztül az üdítőital-gyártó a fenntarthatóságra összpontosít. A szakember kifejtette, hogy „a Coca-Cola felismerte a Földön uralkodó hulladékproblémát, melynek a megoldásában részt kíván venni. Ennek érdekében három kulcsterületre összpontosít: tervezés, gyűjtés és részvétel. A végső cél a nulla hulladék és nulla kibocsátás.”

A csomagolások sikerét a tervezésben kell keresni. Susanne Lippitsch, az SL Design csomagolástervezője szerint „a csomagolásnak a lehető legtöbb érzékszervet kell megszólítania, valamint illeszkednie a termékhez, érzelmeket generálni és fenntarthatónak lenni.”

Az Európai Unió csomagolási hulladékról szóló rendelete az iparágat formálni fogja, ugyanis az ennek való megfelelés kötelező erejű. A direktívában meghatározott célok eléréséhez innovációra van szükség. A műanyag csomagolóanyagok mennyisége a becslések szerint 40 százalékkal növekedne, ha nem lépnének érvénybe a szabályozások. Az erről tárgyaló bizottság javaslatáról a nemzeti kormányok és az Európai Parlament tárgyalni fognak, a végleges szöveg elfogadása 2024 márciusára várható.

„Nem beszélünk eleget az élelmiszer-pazarlásról, amely elkerülhető lenne a megfelelő csomagolással. A hulladékgazdálkodás fontos téma, amelyről minél szélesebb körű tájékoztatást kell nyújtani a lakosságnak a média és a civil szervezetek által, hogy minimalizáljuk a pazarlást” – mondta Olga Munroe, a Leeds Beckett Egyetem kiskereskedelmi intézetének vezetője.

Peter Ragaert, a Genti Egyetem Pack4Food igazgatója előadásában rámutatott, hogy az élelmiszerek 30 százaléka megy veszendőbe (a zöldségek és gyümölcsök 50 százaléka). A csomagolás viszont csökkentheti ezt a számot.

„A csomagolóipar rendkívül innovatív, számos lehetséges megoldást vizsgálnak, mint például olyan bevonatokat, amelyek közvetlenül a gyümölcsre vagy zöldségre kerülnek fel” – mondta a szakember.

A csomagolóipar fontos szereplője Európa zöld és körforgásos gazdaságának építésében. A csomagolóanyag-gyártóknak és a szabályozóknak együtt kell működniük, hogy az átmenet zökkenőmentesen történjen. A különböző piacok, hulladékáramok, az eltérő újrahasznosítási kapacitások és kulturális normák összetettsége miatt lesznek kihívások, de a csomagolóanyag-gyártók tájékozottak és felkészültek.

Némethi Botond, Print&Packtech magazin

- Hirdetés -