Fenntarthatósági célok a csomagolóiparban

A csomagolóipar közös törekvése, hogy fenntarthatóbbá váljon. Az anyagtudósok és a gyártók kulcsszerepet játszanak a műanyagok körforgásának növelésében. A polietilén-tereftalát (PET) például újrahasznosítható, és úgy tervezték, hogy új tárgyak, például szőnyegek, ruházati cikkek és italos palackok készüljenek belőle. Tévhit azonban, hogy a PET-palackok egyszer használatos csomagolóanyagok – írja Zach Muscato, a Plastic Ingenuity vállalati fenntarthatósági menedzsere a Packaging Technology Today cikkében.

A vállalatok számára a műanyag-felhasználás minimalizálása a cél. Ez magában foglalhatja a műanyag csomagolóanyagok teljes kiiktatását vagy a műanyag alternatívákra való áttérést. Emellett a csomagolás PCR-tartalmának (a fogyasztás utáni újrahasznosított anyag) maximalizálására összpontosítanak. Továbbá az újrahasznosítható anyagok használatára törekednek.

A költségek és a jövedelmezőség a legfontosabbak, amikor a vállalkozások értékelik a körforgás és a fenntartható csomagolási erőfeszítések hatását. Pedig a kisebb változtatások, ha az üzleti műveletekben megsokszorozódnak, jelentős hatással járhatnak. Például az olyan kezdeményezések, mint a méretcsökkentés, a méretre igazítás és az alkatrészek kiiktatása jellemzően csökkentik a csomagolási rendszer költségeit.

Ha a csomagolást úgy tervezik, hogy az újrahasznosítható legyen, akkor a csomagolások, amelyek milliók életét érintik – az élelmiszerek tartósításától az orvosi eszközök védelméig –, optimalizálva vannak arra, hogy hasznos ciklusuk végén újrahasznosíthatók legyenek.

Némethi Botond, Print&Packtech magazin

 

- Hirdetés -