Továbbra is tart a papírvadászat

Az elmúlt néhány évben a papírbeszerzést komoly nehézségek érték: COVID, munkaerőhiány, időjárás, megnövekedett szállítási költségek, az ellátási lánc problémái. Emellett egyes régiókban a nyomdaipari papír gyártásáról átálltak a csomagolópapír készíté­sére, ami tovább csökkentette az előbbi elérhetőségét – írja a PrintIndustry.

A nyomdaipari papír iránti kereslet és a lecsökkent kí­nálat miatt az árak megemelkedtek. „Az ellátási lánc még mindig problémákkal küzd, de vannak jelek arra vonatkozóan, hogy 2023-ban már tisztulni fog a kép. A gyárak kapacitásait jobban kihasználva, valamint a szállítmányozási problémák áthidalásával a papír el­érhetőbb lesz, mint tavaly” – mondja John Crumbaugh, a HP ColorPRO Technology termékmenedzsere.

A piac lassulásának egyik oka az, hogy a nyomdák szin­te beszüntették a pánikszerű vásárlásokat, és jelenleg használják fel a korábban felhalmozott készleteiket.

Hogy mit tehetnek a nyomdák az akadályok elhárítása érdekében? A papírfelhalmozás helyett inkább a mun­kafolyamat tervezésére helyezzék a hangsúlyt, ami azt jelenti, hogy egyértelmű és világos kommunikációt folytassanak a papírbeszállítókkal – fontos a folyama­tos munkakapcsolat fenntartása. Ezért havonta és ne negyedévente tervezzék a papírbeszerzésüket. Ne vá­sároljanak pánikszerűen, illetve a gyárak által javasolt alternatívákat vegyék fontolóra.

Némethi Botond, Print&Packtech magazin

- Hirdetés -