Vízjelek a csomagoláson: így lehet hatékonyabb az újrahasznosítás

A csomagolásokon a vízjelek használata ígéretes megoldást jelenthet a környezetvédelmi célok elérésében – írja cikkében a Packaging World.

Európában már elterjedt a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (EPR), valamint az EU csomagolásra vonatkozó irányelvei, így a műanyag csomagolások környezetbarát megoldása üzleti szükségletté vált. A vízjel-technológia immár alkalmazható műanyagok esetében különböző formákon és gyártási folyamatokkal, így készen áll a bevezetésre.

A digitális vízjelek alkalmazása során egy speciális kódot helyeznek el a csomagoláson vagy a címkén, amelyet gyakran szabad szemmel nem észlelünk. Ehhez a jelhez információkat társítanak a csomagolás eredetéről, összetételéről és anyagáról, amelyek által a teljes életciklus lekövethető. E kód segítségével a hulladékfeldolgozás során a gépek pontosabban válogathatják szét az újrahasznosítandó anyagokat.

A Digital Watermarks Initiative HolyGrail 2.0 projektet több mint 160 társaság támogatja. Céljuk, hogy a digitális vízjelek hatékonyságát vizsgálják nagy mennyiségű alkalmazás során.

Print&Packtech

- Hirdetés -