Jelölő lézerforrások összehasonlítása

A Technomark összefoglalójában a különböző lézerforrások sajátosságait mutatja be. Azért is fontos ezek részletezése, mert mindegyiknek megvannak az előnyei, és különböző igényeket elégíthetnek ki. A szén-dioxid lézer, szálas lézer és a YAG-lézer tulajdonságait ismertetjük az áttekintésben.

A lézerforrások különböző felhasználási célokra, illetve anyagokhoz alkalmazhatók. Ami megkülönbözteti a technológiákat egymástól, az elsősorban a hullámhossz.

Fémalkatrészek jelölése

A legelterjedtebb lézeres jelölőtechnika a szálas lézer, amelynek a hullámhossza a szén-dioxidéval azonos szinten helyezkedik el. Leginkább a kohászat, az autóipar, a repülőgépipar és általánosságban a gépipar alkalmazza e technológiát. Ez az a lézerjelölő, amelyet minden fémtípuson (acél, alumínium, titán és egyéb ötvözetek) esetében érdemes alkalmazni.

Szerves anyagok jelölése

A szén-dioxid lézerforrás szemmel nem látható spektrumban helyezkedik el. Fő sajátossága, hogy elektromosan gerjesztett szén-dioxiddal dolgozik. Meglehetősen jó teljesítményre képes, de több karbantartást igényel. E technológia ideális választás szerves anyagok jelölésére, például fa, műanyag, üveg, textil és karton esetében.

Érzékeny anyagok jelölése

A YAG-lézer hullámhossza a szálas technológiához hasonló, ám szerkezete teljesen más, ugyanis a nyaláb különböző kristályokon halad át. A felépítése lehetővé teszi, hogy a legkülönfélébb anyagokon végezzenek vele jelöléseket, még a legérzékenyebb matériákon is. A YAG-lézer tökéletesen alkalmas fémek és műanyagok esetében.

Minden jelölési igényhez tartozik megfelelő technológia

A lézerforrás kiválasztása alapvető fontosságú a jövőbeli jelölések megvalósítása szempontjából. A jelölni kívánt anyag típusa jelentős hatással lesz a lézer kiválasztására, de a felhasználásra is. Például a karbantartási követelmények az egyes lézerforrásoknál eltérőek, akárcsak a jelölési sebesség, a jelölési mélység és az élettartam.

Fontos a szakemberrel történő konzultáció a berendezés kiválasztásával kapcsolatban!

Némethi Botond, Print&Packtech magazin

- Hirdetés -