A gyors digitalizációs változások „technológiai szorongást” okozhatnak

A kkv-k számára is nyitott kérdéssé vált a mesterséges intelligencia (AI) használata, ám a PrintWeek cikke alapján a beruházás mégis akadályokba ütközhet.

Az új kutatás szerint a kkv-k majdnem fele (43 százaléka) nem tervez AI irányú fejlesztést a következő évben, mert a vállalatok vezetői nem bíznak a társadalmat óvó intézkedések hatékonyságában. A Data & Marketing Association (DMA UK) jelentése szerint a kkv-k több mint háromnegyede (76 százaléka) szerint a kormánynak szabályozni kellene az AI-t, annak etikai kockázatai miatt.

A kkv-k és a fogyasztók szerint az AI alapú technológiák legnagyobb előnye a képzés és fejlesztés javítása lesz. A fogyasztók legnagyobb aggodalma a munkahelyek csökkenése (37 százalék), majd az adatvédelem és információ (34 százalék), a társadalmi hátrányok (27 százalék) és a nemzetbiztonság (24 százalék). A DMA ügyvezető igazgatója, Rachel Aldighieri szerint az iparági vezetőknek és a kormányoknak együtt kell dolgozniuk az etikai keretek kialakításán, hogy az AI fejlődése jó irányba haladjon.

Egy másik tanulmány szerint a vállalati vezetők 94 százaléka elismeri, hogy szervezetük vezetőségén belül „technológiai szorongást” éreznek a digitális és technológiai változások gyorsulása miatt. A legnagyobb aggodalom forrása a kiberbiztonság (24 százalék), de aggodalmak merültek fel az AI és a gépi tanulás (19 százalék), valamint a fenntarthatósági stratégia és nyomon követés (17 százalék) területén is.

Print&Packtech