Nyomógép a magyar piacra – fejlett technológia és fenntartható üzemeltetés

Megbízhatóságáról, sokoldalúságáról és költséghatékonyságáról ismert a 2023-tól a Keményfém Kft. által for­galmazott RMGT nyomógépmárka. A Keményfém Kft. filozófiájára a folyamatos fejlődés jellemző, így a magyar piac igényeire válaszolva bővítették portfóliójukat. A Horizon, Solema kötészeti gépek, az SCS Automaberg feldolgozórendszerek és a Gerhard Busch perifériák márkaképviselete mellett immár az RMGT nyomógép forgalmazását, üzembe helyezését és szervizelését is végzik.

A nagyszériás gyártáshoz továbbra is az ofszetnyom­tatás jelenti a megfelelő megoldást. Ám számos kihívással kell szembenéznie a nyomdáknak: mun­kaerőhiány, szűk határidők és váratlan gépleállások. A hosszútávú megoldásokról, szolgáltatásokról és a technológia jelentőségéről beszélt Horváth Attila, a Keményfém Kft. ügyvezető igazgatója.

„Az év elején kezdtük meg hivatalosan is az együtt­működést az RMGT márkával. Az elmúlt időszakban arra koncentráltunk, hogy minél alaposabb ismere­tekkel rendelkezzünk. Ennek érdekében tréningeken vettünk részt, s immár a Magyarországon üzemben lévő RYOBI berendezések szervizelését önállóan végezzük” – emeli ki a szakember.

ÖSSZEOLVADÁS A SZINERGIÁK MAXIMALIZÁLÁSA JEGYÉBEN

Az RMGT (RYOBI MHI Graphic Technology) márka két, nagy múltú vállalat, a RYOBI és a Mitsubishi együttműködésével jött létre. A gyártott nyomó­gép előnye, hogy kiváló minőségű, strapabíró berendezések, amelyeknek rendkívül alacsony az üzemeltetési költsége. A kiemelkedő technológiai tulajdonságoknak köszönhetően pedig rövid átállási idővel, minimalizált kontrollal történhet a termelés.

„Magyarországon már ismert a RYOBI márkanév. A vállalat 2014 óta közösen fejleszt és gyárt a Mitsubi­shivel. Az együttműködés által jött létre egy megbíz­ható, költséghatékony és technológiailag fejlett nyo­mógépmárka. Ez azt jelenti, hogy az üzem közbeni meghibásodás lehetősége minimális. Az alkatrészek jelentős része nem RMGT-specifikus, azaz hazai forgalomban beszerezhetők, így az esetleges cserék gyorsan és kedvező áron kaphatók” – hangsúlyozza.

Az RMGT nyomógép magyarországi megjele­nésével minimális meghibásodási aránnyal, alacsony üzemeltetési költséggel és megfelelő alkatrészellá­tással rendelkező megoldást kapnak a nyomdák.

EURÓPA-SZERTE NÉPSZERŰ NYOMÓGÉPMÁRKA

„Az RMGT Európában nagy népszerűségnek örvend a tulajdonságainak köszönhetően. Az idei évben Csehországban látogattunk meg egy nyomdát, ahol egy RMGT 970PF-8 berendezést adtak át. Ez a nyomógép nyolcszínes, alacsony energiafogyasztású és helytakarékos kialakítással rendelkező termelő­eszköz. Szakembereinkkel a lehető legtöbb olyan európai nyomdával tartjuk a kapcsolatot, ahol RMGT nyomógépeket használnak, így lehetőségünk van az ismereteink bővítésére, a szervizünk fejlesztésé­re és minél több tapasztalat gyűjtésére” – mondja, majd hozzáteszi: „Minden magyar nyomda számára olyan megoldásokat kívánunk nyújtani, amelyekkel költséghatékonyan működhetnek. Az RMGT gyakor­latilag minden területre gyárt nyomógépet, többek között többszínű megoldásokat, de a csomagoló­anyag iparág számára is speciális eszközöket, eltérő festékezési opciókkal.”

Az RMGT az ofszetnyomtatás előnyeit ülteti be a digitális világba, olyan modern megoldásokkal szerelték fel, amelyekkel a nyomdák megfelelhet­nek a kor kihívásainak. Az alkalmazott szoftverek és mesterséges intelligenciával támogatott vezérlés hatékony működést tesz lehetővé – ami gyorsabb és egyszerűbb átállásokat jelent.

KIEMELKEDŐ TECHNOLÓGIAI HÁTTÉR

A gyártó a jelen kor kihívásaira válaszolva fejleszti az alkalmazott technológiákat, amelyekkel hatékonyab­bá tehető a termelés. A kevésbé tapasztalt mun­katársak számára is kezelhetővé válnak bizonyos funkciók, illetve egyes folyamatok automatizáltan történhetnek. Egy gomb megnyomásával elvégez­hetők időigényes műveletek, többek között a festék előbeállítása és a tesztnyomtatás. „A cél, hogy minél gyorsabban és egyszerűbben lehessen átállni. De az is fontos, hogy a nyomat ellenőrzése már a nyomógépben megtörténjen, akár az ellenőrzőív kivétele nélkül. Az előbeállítások pedig úgy történjenek, hogy a lehető legkevesebb időt és minimális selejtszámot eredményezzen. Rendelkezik olyan funkcióval, amely lehetővé teszi az átállások automatizálását – a beállításoknak megfelelően megkezdi az adott munka során a váltást. Ezt kizá­rólag bizonyos típusú munkáknál érdemes bevetni, amikor nem történik alapanyagcsere, illetve a nyo­mólemezeket előre bekészítették a gépbe. Ideális esetben a gépkezelő beavatkozás nélkül követheti ezt a folyamatot” – húzza alá a gép kiemelkedő tulaj­donságait a szakember.

FENNTARTHATÓSÁGI IGÉNYEKRE SZABVA

Az ofszetnyomógépek piacán globálisan egyre nagyobb a kereslet a fokozott termelékenységet és költséghatékonyságot nyújtó berendezések iránt. Az RMGT a fenntartható működést irányozta elő, ezáltal berendezései az alacsony meghibásodási ráta mellett hatékonyabb termelést tesznek lehető­vé. Például a 970-es modell jelentősen alacsonyabb lemezköltséggel és energiafogyasztással rendelkezik – előbbi mintegy 20 százalékkal, utóbbi körülbelül 34 százalékkal csökken az RMGT kutatásai alapján.

TÁMOGATOTT MŰKÖDÉS

Az RMGT nyomógép hazai forgalmazója, a Keményfém Kft. folyamatos támogatást nyújt a partnerei számára szolgáltatásai által. „A kedvező üzemben tartási költségek, a hatékonyság, illetve az általunk biztosított szerviz jelenti a garanciát a termelés zökkenőmentességére. Az RMGT hosszú­távú befektetést jelent a nyomdák számára, amely a javasolt karbantartások mellett nem igényel komo­lyabb ráfordítást” – összegzi.

Némethi Botond, Print&Packtech

- Hirdetés -