11 milliárd dolláros üzlet: Létrejön a világ legnagyobb csomagolóipari vállalata

Az ír Smurfit Kappa 11 milliárd dollárért felvásárolja az amerikai WestRock vállalatot, ezáltal létrejön a világ legnagyobb papír- és csomagolóipari vállalata. A cél, hogy hatékonyabb működést érjenek el az Atlanti-óceán mindkét partján, s megerősítsék pozíciójukat – adta hírül a Reuters

A felvásárlással Európa legnagyobb papír- és csomagolóanyag-gyártója és az Egyesült Államok második legnagyobb szereplője egyesül. 

A Smurfit Kappa részvényei 10 százalékot estek, míg a WestRockéi 7,2 százalékkal emelkedtek a bejelentést követően. A csökkenés annak köszönhető, hogy az elemzők szerint az ír vállalat által fizetett összeg magasabb volt, mint amit a befektetők többsége prognosztizált. 

A COVID hatása az iparágra

A csomagolóipari vállalatok a pandémia során az áruk iránti fokozott szükségletből és az e-kereskedelem fellendüléséből profitáltak, de mióta a fogyasztók újra igénybe vesznek bizonyos szolgáltatásokat, a cégek elkezdték csökkenteni a csomagolt termékek mennyiségét.  

A Smurfit Kappa a közelmúltban beszámolt arról, hogy az első félévben az alapnyereség esett, de a prognózisa alapján a vásárlók részéről a készletcsökkentés fokozatosan befejeződik, és a kereslet felélénkülésével ismét lehetőség nyílik a dobozárak emelésére. 

Mindemellett a WestRock a harmadik negyedévre vonatkozóan felülmúlta a Wall Street várakozásait, s közölte, hogy portfóliójának racionalizálására és a költségek további csökkentésére összpontosít. 

A JP Morgan becslése szerint az egyesített vállalat piaci részesedése a hullámpapír csomagolóanyagok európai és észak-amerikai területén 20 százalék körül lesz. 

A vállalatok 5,5 milliárd dolláros korrigált alapnyeresége és 34 milliárd dollár körüli bevétele a június 30-i zárást követően a legközelebbi konkurenseket, az International Papert és a Ball Corporationt is megelőzné. 

A tranzakcióról szóló angol nyelvű prezentációt IDE kattintva olvashatod.

Némethi Botond, Print&Packtech 

- Hirdetés -