Mi okozza a nyomdaipar drasztikus zsugorodását?

A nyomdaipar közel 15 százalékkal zsugorodott 2022-ig. A nyomdaipari és kapcsolódó iparágak létesítményeinek száma és a foglalkoztatottak száma jelenleg minden régióban csökken – derül ki a Smithers új, The Future of Printer Demographics to 2028 jelentéséből. A világjárvány, az automatizálás hatása, valamint a kereskedelmi és kiadói szektorok hanyatlása okozza a nyomdaipari létesítmények számának redukálódását, amelyet a Smithers 11,9 százalékra becsül, a 2018-as 667 630-ról 2022-re 587 934-re csökkenve.

A nyomdaipari vállalkozások által foglalkoztatottak száma 2018-ban 4,8 millió fő volt. Ez a szám 2022-re 4,0 millióra, azaz 14,8 százalékkal csökkent. A jelentés szerzője, Jon Harper Smith szerint a zsugorodás az összes régióban következetesen történik.

Kereskedelmi és kiadói ágazat

A kereskedelmi és kiadói ágazatok már a felülvizsgálati időszak (2022-2028) kezdete előtt is hanyatló tendenciát mutattak, mivel a fogyasztók inkább az online kiadványokat választották, ami például az újságokat, magazinokat és a különböző nyomtatott reklámtermékeket különösen súlyosan értintette. Viszont ez alól vannak kivételek, például a könyvek, amelyek példányszáma az e-bookok széles körű elérhetősége ellenére is pozitív növekedést mutat a világjárványt követően; de az általánosságban jellemző csökkenő tendencia már a jelentés felülvizsgálati időszakának kezdetére kialakult.

Gazdasági hatások tépázzák a nyomdaipart

A COVID-19 világjárvány további visszaesést okozott a keresletben, mivel a számos országban elrendelt kényszerzárlatok csökkentették a nyomtatott kiadványok iránti érdeklődést, s az online tartalmak eleve erős fogyasztását tovább katalizálta. Ám voltak olyan ágazatok, amelyeket kevésbé érintett a pandémia, így a COVID-dal kapcsolatos feliratok és kiadványok nyomtatása, bár ezek hatékony előállítása inkább az újonnan induló, a print-on-demand-ra épülő digitális nyomtatást alkalmazó vállalkozásoknak kedvezett. A világjárvány általános hatása az volt, hogy tovább nyomta a nyomdaipari és kapcsolódó iparágak ágazatát, amely már így is lassú hanyatlásnak indult.

Sok gazdaság 2021 során kezdett kilábalni a COVID-19 világjárványból, azonban a 2022 elején kezdődött ukrajnai háború energiaválsághoz vezetett, melynek hatására nagymértékben megugrott az infláció, s a fogyasztói bizalom elvesztése miatt a legtöbb gazdaságban csökkentek a belföldi kiadások. Ennek eredményeként a nyomtatáson belül számos alágazatban a potenciális fellendülés nagy része ellehetetlenül, és nem valószínű, hogy az ezen globális tényezők által leginkább érintett ágazatok belátható időn belül helyreállnának.

Sokan „menekülnek” az automatizálás felé

További tényező, amely hatással van a munkaerő létszámára, az automatizálás fokozott elterjedése a nyomdaiparban, ami lehetővé tette, hogy azok a vállalatok, amelyek magukévá tették ezeket a technológiákat, alacsonyabb költséggel és kevesebb alkalmazottal végezzék a munkákat. Az e technológiákba való beruházásnak azonban ára van, és bár a hatékonyság javul, a további beruházások egyes vállalatoknál csökkentették a nyereségességet.

Általában nincs egyenlőség a működő vállalkozások és az alkalmazottak számának csökkenése között. Ez esetben több tényező is szerepet játszik, a létszámcsökkentés egy része a kereslet csökkenését ellensúlyozó elbocsátások miatt alakul ki, más része az automatizálás által lehetővé tett nagyobb működési hatékonyság következtében, ezen felül pedig az idősebb, általában képzett munkaerő korai nyugdíjba vonulása és az ágazatból való távozása eredményeképp, ez utóbbi pedig valószínűleg bizonyos fokú szakemberhiányt fog okozni az elkövetkező években.

A nyomdaipar vezető régiói

Ázsia a világ legnagyobb régiója a nyomdaipari és kapcsolódó iparágak területén, ahol 2022-ben az ebben a szegmensben működő létesítmények 64,4 százaléka és a foglalkoztatottak 62,1 százaléka volt jelen. A régió telephelyeinek száma összességében százalékos arányban enyhe csökkenést mutatott 2018-hoz képest, amikor az összes telephely 65,2 százalékát tette ki. Meg kell azonban jegyezni, hogy ezek az adatok Ázsiában valamivel lassabb csökkenést tükröznek, mint a legtöbb más régióban, és hogy a működő létesítmények és a kapcsolódó alkalmazottak száma minden régióban jelentősen csökkent 2018 és 2022 között.

Nyugat-Európa a második legnagyobb régió az ágazatban működő üzemek száma alapján, a 2022-es adatok 13,7 százalékos zsugorodást, és a többi régióhoz képest lassabb apadást mutattak. A 2018-as számok szerint a 82 347 vállalatból 2022-re 80 706 maradt, ami 2,0 százalékos csökkenést jelent. Az alkalmazottak száma szintén fogyatkozott, a felülvizsgálati időszak alatt a regionális 9,2 százalékos esés jelentősnek mondható.

Némethi Botond, Print&Packtech szaklap

- Hirdetés -