A vissza nem váltott csomagolás után a MOHU gazdagodik

A 2024 januárjától induló italosdobozok kötelező visszaváltási rendszeréről (DRS) írt a Szabad Európa. A rendelkezés minden italos műanyag palackot, üveget és alumínium dobozt érint, kivéve a tej- és tejalapú italtermékek csomagolását​​. A Mol leányvállalata, a MOHU Zrt. fogja üzemeltetni ezt a rendszert, miután a cég 35 éves hulladékkezelési koncessziós jogot kapott a magyar államtól.

A rendszer szerint a műanyag palackokért, dobozokért, és üvegekért ötven forint visszaváltási díj jár, amelyet a vásárlók akkor kaphatnak vissza, ha az üres csomagolást sértetlen állapotban szolgáltatják vissza a visszaváltó automatákba vagy pontokra. Minden egyes vissza nem váltott csomagolás után a MOHU bruttó ötven forinttal gazdagodik.

A rendszer bevezetése számos kihívást rejt magában. A gyártóknak mintát kell küldeniük a MOHU-hoz minden egyes termékről, hogy tesztelhessék a visszaváltó automaták kompatibilitását​​. Emellett a gyártóknak DRS-szolgáltatási és csatlakozási díjat is kell fizetniük, amelynek mértéke egyelőre ismeretlen.

A Humusz Szövetség kritikája szerint a rendszer előnyben részesíti az egyszer használatos italcsomagolásokat az újratölthetőkkel szemben, ami a hulladékhierarchiában az újrahasználat elvét sérti​​. A szervezet szerint a MOHU-nál maradó vissza nem váltott csomagolások után kapott ötven forintokat inkább a kibocsátás csökkentésére kellene fordítani.

Print&Packtech

- Hirdetés -