Új lehetőségek előtt áll a könyvpiac

A Publishers Weekly cikkében a könyvnyomtatási ipar jelenlegi helyzetét tárgyalta a BMI (Book Manufacturers Institute) konferenciája alapján. A szakértők megállapították, hogy a pandémia alatt a gyártás nem állt meg, de mostanra az anyagköltségek emelkedése és a gazdasági körülmények miatt új kihívásokkal néznek szembe.

Marco Boer, az IT Strategies alelnöke szerint a piac hasonló helyzetben van, mint 2014-ben, mivel a nyomtatott könyvek iránti kereslet az e-könyvek megjelenése ellenére is stabil maradt. Ugyanakkor a piac instabilitása és a papírköltségek emelkedése miatt a nyomdáknak hatékonyabbá kell válniuk. Boer továbbá megemlítette a megabestsellerek végét, amit részben a szórakoztatóipar egyéb területeivel való növekvő verseny okoz.

A konferencián felvetett további témák között szerepelt a fenntarthatóság, a munkaerőhiány, a nyomtatás eltolódása az ofszetről a digitálisra, valamint a környezetvédelmi felelősségvállalás nyomásának növekedése.

A nyomdászok szerint a költségek emelkedése miatt a könyvárak növekedni fognak. A résztvevők megállapodtak abban is, hogy a költségek csökkentése érdekében korlátozni kell a használt papírtípusok és méretek számát. A digitális nyomtatás nagyobb területet fog hódítani, de az ofszet továbbra is nagyobb hányadot fog jelenteni a nyomtatott oldalak számának tekintetében.

Print&Packtech

- Hirdetés -