Ezek hajtják a csomagolóipar motorját

A „nem élelmiszer” kategóriába sorolható árucikkek sora szinte végtelen. De miden egyes terméknek, legyen az csavar, mosogatótabletta, virághagyma, háztartási tisztítószer vagy éppen cementhabarcs, speciális csomagolásra van szüksége. Az Interpack összegyűjtötte a legjobb megoldásokat a hatékony csomagolásokra.

Ami a „nem élelmiszer” kategóriába sorolható, azok folyékony és szilárd alcsoportokba oszthatók. Előbbieket erős oldalfalú csomagolásba szükséges elhelyezni, s mivel sokszor hosszú ideig használják a fogyasztók ezeket, így kényelmi funkciókkal is rendelkeznie kell. Utóbbi esetében szintén kardinális kérdés a tartós csomagolóanyag, illetve sokszor minimális anyagfelhasználást igényelnek.

Praktikum és egyszerűség

A Poly-clip System eredetileg a húsipar számára fejlesztett ki zárható csomagolást, ám mostanra nemcsak az élelmiszeriparban alkalmazzák ezeket, hanem többek között tömítőanyagok, ragasztók és egyéb termékek esetében is. A klipszzáras megoldás kiváló lehet a folyékony vagy magas viszkozitású áruk tárolására. Az eljárás előnye, hogy a klipszek színkódolva akár veszélyre figyelmeztető jelzést is hordozhatnak.

Az olyan termékek, amelyek különleges védelmet igényelnek például gázok és nedvesség ellen, azok számára a különleges vákuumzsákok jelenthetnek megoldást. Az Alfo e területen kínál csomagolásokat, amelyeknek köszönhetően többek között az elektronikai és gépalkatrészek, valamint ömlesztett termékek (például csavarok) védetté válnak a nedvességnek vagy más szennyeződéseknek való kitettségtől.

A kevésbé érzékeny termékek, például játékok, kozmetikumok, pótalkatrészek és szerszámok biztonságosan csomagolhatók a Mitsubishi HiTec Paper által fejlesztett papírtasakoknak köszönhetően. E megoldás fenntartható alternatívát nyújt a hagyományos műanyag és kompozitfóliás csomagolásokkal szemben, s ofszet, valamint flexó eljárással is nyomtatható.

Alternatívák egy fenntarthatóbb csomagolóipar létrejöttéhez

Az érzékeny alkatrészek és törékeny áruk biztonságos szállítása rendkívül fontos. A Fraunhofer Institute for Structural Durability and System Reliability (LBF) 100 százalékban újrahasznosítható és visszaváltható megoldást fejlesztett. Ez tulajdonképpen alternatívát nyújt a műanyagpelyhekre, buborékfóliára és más töltőanyagokra. A koncepció egy olyan visszaváltható dobozt jelent, amely felfújható és leereszthető légpárnát tartalmaz, így megvédi a terméket szállítás közben.

A ragasztókra is vonatkoznak takarékosságot célzó elképzelések. A Baumer hhs olyan megoldásokat fejleszt – beleértve a bioalapú ragasztókat és a meleg olvadékos eljárást –, amelyek a zsugorfóliát helyettesíthetik a termékek raklapokon való rögzítését is. Az alkalmazás során a ragasztót a szállítócsomagolásra fújják, amely aztán az összes alatta lévő réteget rögzíti.

Némethi Botond, Print&Packtech szaklap

- Hirdetés -