Az EU új rendelete a csomagolásról és a csomagolási hulladékról

Az Intergraf 2023-as csomagolóipari jelentésében Maja Desgrées du Loû (Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatósága) ismertette az új EU-s csomagolásról és csomagolási hulladékról szóló rendeletét. Ennek a végleges szövegét a tagállamok és az Európai Parlament közötti vitát követően 2024 márciusában kell elfogadni.

Az Európai Bizottság csomagolási és csomagolási hulladékról szóló rendeletjavaslatát (Packaging and Packaging Waste Regulation – PPWR) a legtöbb szakember a csomagolóipar számára fontos változást hozó tényezőként tartja számon, mivel a direktívának való megfelelés kötelező erejű lesz.

A PPWR-rel az Európai Bizottság célja, hogy csökkentse a csomagolási hulladékot, és növelje az újra felhasznált műanyagok mennyiségét.

Maja Desgrées du Loû kifejtette: „A jelenlegi helyzet akadályokat gördít a belső piac és a kereskedelem elé. A csomagolási hulladék a gazdaság növekedésétől függően egyre több. Ha nem szabályozzuk a folyamatot, akkor 2030-ra a becslések szerint 40 százalékkal növekszik tovább a csomagolási hulladék.”

A PPWR kötelezettségeket tartalmaz a tagállamok részére, valamint a gazdasági szereplőkre közvetlenül alkalmazandó harmonizált intézkedéseket – köztük néhány ágazatspecifikus célkitűzést.

Az intézkedések között szerepelnek a nemzeti csomagolási hulladékcsökkentési célok, a fölösleges csomagolások minimalizálása, valamint a gazdasági szereplőkre vonatkozó újrahasználati és újratöltési célok előírása ágazatonként és csomagolási típusonként.

A tervek szerint 2030-ra minden forgalomba hozott csomagolás újrahasznosítható lesz. A műanyag részeket tartalmazó csomagolásokra is ambiciózus célokat tűztek ki 2030-ra és 2040-re vonatkozóan.

Az Európai Bizottság szakembere azonban megjegyezte, hogy „a célkitűzések nem olyan nehezen teljesíthetők, mint amilyennek elsőre látszanak, mert számos mentességet irányzunk elő – például a mikrovállalkozások számára. A mentességek felhatalmazáson alapulnak, és végrehajtási jogi aktusok formájában érkeznek majd.” Továbbá meghatározott kritériumok alapján deklarálják, hogy mit is jelent az újrahasznosíthatóság.

A Bizottság a piac anyag-újrafeldolgozási kapacitását is figyelembe fogja venni. Ha nem áll rendelkezésre elegendő újrafeldolgozott anyag a kitűzött célok eléréséhez, akkor mentességeket adnak.

Az újrafeldolgozás mellett az újrafelhasználási és újratöltési célokra is kiterjed a szabályozás. A szakember szerint ezek nem túl szigorú célok, de szeretnének minél több újrafelhasználási/újratöltési innovációt ösztönözni.

Némethi Botond, Print&Packtech magazin

- Hirdetés -