Az élelmiszer-csomagolásnak még biztonságosabbnak kell lennie

Az élelmiszer-csomagolások egyes területeiről gyakran nem esik szó. A nyitás és a lezárás módja is egy ilyen terület – írja a Packaging Technology Today.

A zárási módszerek sikeres integrálásához a csomagolásba olyan gépekre van szükség, amelyek rugalmasan tudják kezelni a zárási lehetőségek és fóliák széles skáláját, beleértve a komposztálható és újrahasznosítható anyagokat is.

A hatékony csomagolások lezárásának kulcsa a fóliagyártók és a berendezésgyártók (OEM) közötti együttműködés. Többféle zárási lehetőség létezik, és azt csak a szoros együttműködés biztosíthatja, hogy a gépek és megoldások zökkenőmentesen működjenek a különböző fóliákkal és csomagolózárakkal.

A csúszós, cipzáras vagy tépőzáras záróelemek a legnépszerűbbek a visszazárható tasakok esetében. Ezeknél a kialakításoknál a fogyasztó a tasak felső részét letépve fér hozzá a termékhez, majd szükség szerint kinyithatja és lezárhatja a csomagot. Már megtalálhatók a piacon olyan gépek, amelyeket úgy terveztek, hogy számos csomagolózárral ellátott tasakot tudjanak gyártani.

Az élelmiszeripari márkák számára a megjelenés a legfontosabb, és a hatékony csomagolás a termékekre vonzza a figyelmet. Az álló tasakokat vonzó megjelenésük miatt sok élelmiszergyártó választja.

Az élelmiszermárkák más népszerű rugalmas termékformátumai közé tartoznak a pálcikacsomagolások, a kispárnás csomagolások, a lapos tasakok, a négyes, a falset, a lapos aljú és más tasakformátumok a száraz vagy fagyasztott termékekhez.

A világjárványt követően az emberek jobban aggódnak az élelmiszerek biztonságos megosztásával kapcsolatosan. Egyes élelmiszergyártók növelik az egyedi méretű csomagolások gyártását, és egyre több bag-in-bag alkalmazást használnak.  Ezt kettős formájú töltő-záró-záró gépekkel lehet megvalósítani.

Az elmúlt évek egyik erős trendje az egészségesebb választások felé való elmozdulás, amelyek közül sok snacket személyre szabott, egyadagos csomagokba helyeznek. A függőleges formázó-töltő-zárógépek tökéletes megoldást jelentenek az ilyen típusú csomagok töltésére, mivel megbízható, megismételhető rugalmas csomagolást kínálnak a különböző szilárd és folyékony élelmiszerekhez.

Némethi Botond, Print&Packtech magazin

- Hirdetés -