A zöld csomagolási megoldások

Az ultrahangos hegesztés előremozdítja a bioalapú csomagolási alkalmazásokat

A csomagolóanyag-gyártók globális viszonylatban, közösen tesznek erőfeszítéseket az egyszer használatos csomagolások csökkentésére és az újrahasznosítható vagy bioalapú műanyagok növelésére – írja a packagingtechtoday.com. Olyan rendszert hoznának létre, amely javítja a bioalapú (BBP) és a biológiailag lebomló és komposztálható műanyagok (BDCP) felhasználását és újrahasznosítását.

A bioalapú és a biológiailag lebomló műanyagok között sok a különbség. A műanyag csomagolásoknak csak 20 százalék biológiai alapanyagtartalom szükséges ahhoz, hogy BBP-nek minősüljenek.

Kiterjesztett gyártói felelősség (EPR)

Néhány amerikai állam arra törekszik, hogy a gyártók nagyobb felelősséget vállaljanak csomagolásaikért az újrafelhasználhatóság, újrahasznosíthatóság, komposztálhatóság érdekében. Az EPR céljai:

  • Az újrahasznosítási és gyűjtési lehetőségek maximalizálása.
  • Az egyszer használatos csomagolások minimalizálása.
  • A gyártók részvételének kiterjesztése a „gyártói felelősségvállalási szervezetekben”.
  • A palackok újrahasznosításának és a műanyag termékek újrahasznosított tartalmának növelése.

A világ néhány vezető gyártója csatlakozott a mozgalomhoz, és 2025-re 100 százalékban újra felhasználható, újrahasznosítható vagy komposztálható csomagolásokat ígértek.

Hagyományos szigetelési módszerek

A fogyasztási cikkek gyártóin kívül mások is azon dolgoznak, hogy fenntarthatóbb csomagolási megoldásokat dolgozzanak ki.

Ehhez számos vállalkozás csatlakozik, és a gyantagyártókkal és más műanyag-innovátorokkal együttműködve új kötési profilokat hoznak létre a bioalapú műanyagok számára.

Mivel a BBP hőérzékenysége rendkívül szűk, hőhegesztőkkel lehetetlen minden alkalommal eltalálni ezt a pontot. Emiatt megkérdőjelezhető, hogy a hagyományos hegesztőberendezések képesek-e biztosítani a BBP termékekhez szükséges minőséget.

Ultrahangos zárási technológia

Az ultrahangos hegesztőgépek többféle digitális vezérlési módot biztosítanak, így a gyártók valós időben nyomon követhetik a folyamatot.

Minden hegesztési paraméter pontosan szabályozható és ellenőrizhető. Az energiabevitel 1 J-on, a leszorítóerő pedig 1 N-on belül szabályozható.

Az ultrahang lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a hegesztési eredményekre határértékeket állítsanak be, valamint  a rossz alkatrészek automatikus feldolgozását.

További előnyök

Az ultrahangos technológia 25-75 százalékos energiamegtakarítást biztosít a hőtömítő berendezésekhez képest, és az ultrahangos hegesztés 0,5 hüvelyk helyett 0,125 hüvelyk műanyagot igényel.

A BBP lehetővé tétele a megszokott alkalmazásokban

A bioalapú és újrahasznosított műanyag csomagolások piaca növekszik. Sokan a kőolajalapú műanyagok helyettesítésére összpontosítanak.

Egy csomagolósor ultrahangos záróberendezéssel történő felszerelése és a fokozott ellenőrzés új lehetőségeket nyithat a fenntarthatóság terén. A gyártók világszerte ma már bioalapú műanyagokat használó csomagolásokat állíthatnak elő.

Némethi Botond, Print&Packtech magazin

- Hirdetés -