A digitális nyomtatás kiegészítője lehet az ofszetnyomtatásnak

A testre szabhatóság és a kis példányszámú munkák elterjedése hozzájárult a digitális nyomtatás sikeréhez, de az ofszet technológia még mindig nagyszerű megoldást jelent hosszú távon. A kettő együtt pedig tökéletes kombinációt alkot – írja blogjában a Ricoh.

Ahogy a nyomdaipar tovább fejlődik a digitális korszakba – egyesek szerint újjáalakul –, az egyik biztos állandó tényező, hogy a piaci trendekről és a jövőre vonatkozó előrejelzésekről mindig parázs vita fog folyni.

Egyes jövőképek szerint a legbiztosabb befektetés általában a meglévő technológia továbbfejlesztése. Mások viszont a szinte sci-fi-be illő fejlesztésekben hisznek, ami nem feltétlenül jelent rossz stratégiát, ugyanis egyes elérhetetlennek tűnő innovációk közelebb vannak, mint gondolnánk. Húsz évvel ezelőtt például nehezen volt elképzelhető, hogy mobiltelefonnal fogunk fizetni.

Egy-egy új technológia megjelenése gyakran elavulttá teszi elődjét – ez természetes következménye annak, hogy könyörtelenül törekszünk a gyorsabb, erősebb és fejlettebb eszközökre, amelyekkel elvégezhetjük a munkánkat. A korábban hatékonynak hitt berendezéseket – például: írógép, tárcsázós modem – felváltották fejlettebb technológiák. De hozzá kell tenni, hogy a streaming- szolgáltatók sem tették tönkre a televíziót és a rádiót, ahogy a digitális nyomtatás sem fogja az ofszetet.

A digitális és az ofszetnyomtatásnak ki kell egészítenie egymást, nem pedig versenyeznie egymással. A reklámanyagoktól kezdve a címkéken keresztül a magazinokig a Heidelberg Kft. meglátása szerint a digitális nyomtatás 2020-ig és azon túl is minden alkalmazásban folytatni fogja növekedését.

Volt idő, amikor egyesek számára a digitális nyomtatás a minőséggel kapcsolatos kompromisszumokat jelentett. Viszont ma már egyáltalán nem ez a helyzet. Mivel a hagyományos lemezek és filmek feleslegessé váltak, a digitális nyomtatás gyorsabb utat jelent a megbízások teljesítéséhez.

Emellett a vállalkozások pénzt takaríthatnak meg azáltal, hogy csak a szükséges mennyiséget nyomtatják ki. A digitális nyomtatás talán legnagyobb előnye, hogy az adatok könnyen tárolhatók és frissíthetők, így szükség esetén változtatásokat lehet végrehajtani, ami csökkenti a pazarlás lehetőségét.

Bár a digitális nyomtatás előnyei meggyőzőek, valójában az ofszetnyomtatás jelentős értékét emelik ki, amely továbbra is ideális marad a statikus tartalmú, hosszú távú munkákhoz.

Ma a nyomdai szolgáltatókat inkább az foglalkoztatja, hogy miként tudják a lehető leghatékonyabban alkalmazni a digitális nyomtatást. Az integráció mellett azonban az olyan nagy beruházási döntések, mint egy új digitális nyomdaipari rendszer jövőbiztosításának akadálya is nehezen leküzdhetőnek bizonyulhat.

Ahhoz, hogy a digitális nyomtatási és kommunikációs környezet urai lehessenek, a vállalkozások olyan partnereket keresnek, akik megértik az ügyfelek előtt álló összetettséget és kihívást. Joggal várnak el többet a kiváló hardver- és szoftvermegoldásoknál, amelyek elősegítik a gyors és kiváló minőségű nyomtatást. Személyre szabott szolgáltatást és szakértői betekintést várnak el olyan ajánlásokkal, amelyek a jövőbeni növekedésüket és sikerüket segítik elő.

A trükk az, hogy a digitális nyomtatás, az adatok és az innovatív új technológiák erejét a többcsatornás termelési és kommunikációs környezetek számára hasznosítani kell. Ez lehetővé teszi a nyomtatási szolgáltatók számára, hogy átalakítsák, optimalizálják és bővítsék üzleti tevékenységüket. Ennek kulcsa a platformok és technológiák közötti kapcsolódás, beleértve a felhőt, a digitális és az ofszet alapú rendszereket is.

Némethi Botond, Print&Packtech magazin

- Hirdetés -