A magyar élelmiszerek paradoxona: drágábban itthon, olcsóbban Németországban

Hazánkban gyártott élelmiszerek paradox helyzetbe kerültek: gyakran olcsóbban találhatók meg Németországban és más európai országok polcain ugyanazon termékek, mint a magyar boltokban – írja az Economix.

A hazánkban gyártott élelmiszerek gyakran olcsóbban kaphatók Németországban és más európai országokban, mint Magyarországon. A magasabb infláció és a drágább csomagolás járulnak hozzá ehhez a jelenséghez. A hazai gazdasági környezet és a magasabb infláció lehetővé teszik az árak nagyobb mértékű emelését itthon, ellentétben a hatékonyabb és verseny orientáltabb európai piaccal. A bérek Magyarországon alacsonyabbak, bár az elmúlt években csökkent a különbség, ez továbbra is előnyt jelent a hazai gyártóknak.

Az úgynevezett kiterjesztett gyártó felelősség (EPR) rendszere, amely 2023 júliusától érvényes, jelentős terhet ró a magyar élelmiszeriparra. Az EPR díjak emelkedése a csomagolóanyagok után, az élelmiszeripar költségeit aránytalanul növeli, Európában is kiemelkedően magas költségeket generálva. A csomagolásra vonatkozó magasabb díjak miatt a magyar termékek ára hazai piacon magasabb, míg külföldön, különösen Németországban, alacsonyabbak lehetnek az ottani kedvezőbb díjszabások miatt.

Print&Packtech

- Hirdetés -