Innovatív és fenntartható csomagolási trendek

A fenntartható csomagolás létfontosságú szerepet játszik a termékek tartósságának megőrzésében és a kör­nyezetre gyakorolt káros hatások csökkentésében. Alkalmazása szinte minden iparágban megtalálható, de főleg az élelmiszeriparban, a nagy- és kiskereskedelemben örvend nagy népszerűségnek – például: FMCG, egészségügy. Az új csomagolási koncepció lehetőséget kínál a vállalkozóknak arra, hogy felfedezzék a terület kihasználatlan dimenzióit. A fenntartható csomagolás számos új ajtót nyit ki a beszállítók és gyártók számára. Ebben a cikkben a legfontosabb trendeket vizsgáltuk a Packaging Labelling írása alapján.

ÚJRAHASZNOSÍTÁS

Évek óta a fenntartható csomagolás áll a közép­pontban. A hangsúly a 100 százalékban újrahasz­nosítható csomagolóanyagok felhasználásán lesz a jövőben. Egyszerű módszer a korábban használt anyagok élettartamának meghosszabbítására, ha olyan terméket választunk, melynek csomagolása újrahasznosított. Erre a leggyakoribb példa a kar­tonpapír, ami használt papírból készül, és kön­nyen vágható, illetve formázható. Ezért is ideális az ilyen szállítódobozok használata.

MINIMALIZMUS

A csomagolástervezés legfrissebb trendje a mini­malizmus, ami továbbra is népszerű lesz. Letisz­tult megjelenés, egyszerűség jellemzi, ami eszté­tikailag kellemes hatást gyakorol. A fenntartható csomagolás magába foglalja ezt az irányzatot, mivel környezetbarát és biológiailag lebomló anyagokat tartalmaz. A minimalizmus a csoma­golóanyagok és a formatervezés csökkentését jelenti. Ezen szemléletmód teszi lehetővé, hogy a fogyasztókat ösztönözzék az újrahasznosításra és újrafelhasználásra. A minimalista csomagolás már bebizonyította, hogy óriási hatással van a fogyasztók vásárlási döntéseire.

A papír elterjedt anyag a csomagolóipari piacon. Nemcsak olcsó, hanem fenntartható is. Ezenkí­vül kevés vagy semmilyen kárt nem okoz a kör­nyezetben, valamint többszörösen újrahaszno­sítható, előállítása káros vegyszerektől mentesen történik.

ÚJRAHASZNOSÍTOTT CSOMAGOLÓANYAGOK

Az újrahasznosított anyagok használata csökken­ti bolygónk hulladékmennyiségét, szerencsére a fogyasztók nyitottak e tekintetben. Az ismételten felhasznált csomagolás gyártása környezetbarát és olcsó. Az újrahasznosítás csökkenti, az esetek többségében megszünteti az extra energia- és földgázfogyasztás szükségességét az ellátási lán­con belül.

INTELLIGENS CSOMAGOLÁS

A technológia fejlődése új dimenziókat nyitott, így a csomagolóiparban is megfigyelhetők a vál­tozások. Az intelligens csomagolás csökkenti a pazarlást – legfőképpen az élelmiszeripar esetén. A borítás tájékoztatja a fogyasztót arról, hogy az adott étel friss-e, vagy mikor nem alkalmas már fogyasztásra. Az intelligens csomagolás informá­ciókat hordoz, valamint lopás elleni védelemként is szolgálhat, vagy követhetővé válik általa a ter­mék. Ez a technológia a vállalatok számára tel­jesen új lehetőséget kínál arra, hogy kapcsolatot tartson a fogyasztókkal.

BIOMŰANYAG

Sok vállalat a műanyagról a bioműanyagra he­lyezi át a hangsúlyt. Ez azt jelenti, hogy nem kell a fosszilis tüzelőanyagoktól függeniük, amelyek kinyerésére és feldolgozására rengeteg energiára van szükségük. A bioműanyagok kedvezőbbek a környezet számára, mivel növényi anyagok­ból készülnek, így csökkentik az üvegházhatást. Néhány híres márka, mint például a Coca-Cola és a Heinz bio-PET palackokat használ. A friss termékeket, például a gyümölcsöket és zöldsége­ket ideális fóliákban vagy tálcákon tárolni, mert ezáltal hosszabb ideig elállnak. Az édességeket – csokoládét, kekszet, száraz élelmiszereket – bioműanyagokba csomagolva érdemes a polcra helyezni.

VISSZAVÁLTHATÓ CSOMAGOLÁS

A visszaváltható csomagolás számos előnnyel kecsegtet, hiszen a hulladék csökkentésével jár, ami nemcsak a fogyasztók számára vonzó, ha­nem a bolygót is óvja. Az ezen a koncepción ala­puló csomagolás többségében újrahasznosítható anyagokból készül, így fenntartható és környe­zetbarát. Ez egy költséghatékony, illetve zöld megoldás azoknak, akik széles áruválasztékkal rendelkeznek, de korlátozott számú forgalma­zási ponttal.

A MŰANYAGTÓL EGÉSZEN A PAPÍRIG

A fenntarthatósági aggályok világszerte ter­jednek, a műanyagok felhasználását az elmúlt években egyre inkább háttérbe szorítják. A pa­pír gyakran sokkal környezetbarátabb alternatí­vát nyújt, ezért érdemes összehasonlítani e két anyagot.

A papír a műanyagokhoz képest környezetba­rátabb és sokoldalúbb. Régóta használják őket számos területen, beleértve a szárított élelmi­szereket, édességeket és állateledelt. A műanyag alternatívák miatt viszont egyre inkább csökkent a papír iránti kereslet, viszont ez a tendencia újra megfordulni látszik. A papír tehát könnyebben lebomló, mint a műanyag, és egyszerűbb az új­rahasznosítása. De papíralapú csomagolás ese­tében probléma, ha műanyaggal, alumíniummal vagy gyantával vonják be, hiszen így már nem újrahasznosítható. Legyen szó papírról vagy műanyagról, a fő kérdés az alkalmazási terület. A legfontosabb, hogy az egyszer használatos cso­magolások mennyiségét csökkentsük.

Némethi Botond, Print&Packtech

- Hirdetés -