A KKV-knak is megéri automatizálásba fektetni

A magyarországi kkv-k automatizálás és robotizálás lehetőségeiről beszélgettünk Dömötör Ákossal, a Vulcan Automation Kft. ügyvezetőjével.

Azt lehet olvasni már több forrásból is, hogy a kkv-knak is megéri automatizálni, robotizált folyamatokba fektetni. Hogy látod a magyar helyzetet, itthon mennyire éri meg a kkv-knak ilyen irányba fejleszteni?

Magyarországon is megéri automatizálási folya­matokba fektetni, hiszen a munkaerőhiány és az infláció miatt emelkedő munkabérek mind olyan problémák, amikre az automatizálás a legjobb megoldás.

Az automatizált robotos cellák a kkv-knál 1-2 éven belül megtérülnek. A robot egy 8 órás mű­szak során 8 órán át képes dolgozni, szemben az operátoroktól elvárható kb. 7,5 órával, ami így 6.67 százalék plusz kapacitást jelent. Ha feltéte­lezzük, hogy a robot 2 órán keresztül önállóan is tud dolgozni, így két műszakos munkarend mellett a napi 15 óra helyett 18 órán keresztül dolgozhat a munkaállomás. Ez azonos ciklusidő mellett is 20 százalékos teljesítmény növekedést jelent. Emellett óriási előny, hogy a robotok nem betegszenek meg, nem tartanak szünetet, és pre­cízen, pontosan végrehajtják a monoton, vagy akár veszélyes feladatokat. Ha arra van szükség, más feladatra is át lehet programozni őket, tehát ha gyorsan változik a termékpaletta, és kevesebb a darabszám akkor szintén megéri automatizálni. Ezáltal a vállalatok igazodhatnak a változékony megrendelésekhez, és szükség esetén folyamatosan képesek lesznek lépést tartani a versenytársakkal.

A magyar nyomda- és csomagolóipar milyen szinten áll automatizálás, robotizálás tekintetében?

A nagyobb csomagolóvállalatok már sok helyen alkalmaznak robotot, kobotot, viszont a kkv-knál még mindig jóval több lehetőség lenne az automatizálásra. Sok olyan feladat van, aminek az automatizálása régen elképzelhetetlen volt, ma viszont probléma nélkül megoldható. A nyom­daipar automatizálása egy egészen új terület, a megfelelő kiegészítők a robotok mellé már elér­hetők a piacon, így azt gondoljuk a nyomdaipar automatizálása fellendül a következő pár évben.

A legtöbb vállalatnál azt hallhatjuk, hogy rendkívül nehezen talál munkaerőt – főleg a fizikai munkákra. A Vulcan milyen megoldásokat kínál a humán erőforrás kiváltására?

A vállalatoknak folyamatos nehézségekkel kell szembenézniük a megfelelő munkaerő meg­találásakor, hogy képesek legyenek teljesíteni a növekvő igényeket, a csomagoló- és nyom­daiparban a feladatok kimondottan monoto­nok és ismétlődők.

A vállalatoknak anélkül kell teljesíteniük, hogy csökkenne a hatékonyságuk vagy a sebességük, a piac pedig egyre rövidebb szállítási határidőket követel. Ezen probléma kiküszöbölésére az au­tomatizálás a legjobb alternatíva. A Vulcan Au­tomation-nél egy robotos cellát, de egész gyártó­sort is automatizálunk a vevői igények maximális kielégítése mellett. Legyen szó kollaboratív- vagy ipari robotról a teljes automatizálást vállaljuk, ha kell kiegészítőket tervezünk, gyártunk, integrá­lunk, programozunk, és a telepítés során az ügy­feleink munkatársait is betanítjuk az alapvető üzemeltetési feladatokra.

Eddig milyen megoldásokat telepítettetek ezekben az iparágakban? Ezek esetében milyen megtérülés várható?

A kkv-k kisebb büdzsével rendelkeznek, amelyből ki kell kalkulálni a szükséges jövőbeli befekte­téseket. Az eddigi tapasztalatunk azt mutatja, hogy mindkét iparágban az automatizálás 1-2 éven belül megtérül. Fő applikációk a csoma­golóiparban a pakolás és palettázás. Különböző méretű és súlyú dobozokat tudunk raklapozni a piacon elérhető szoftverek segítségével. A nyom­daiparban pedig a ragasztásra, pakolásra, de leg­inkább a gépkiszolgálásra fókuszálunk. Legyen szó akár hajtogatógépekről, vágógépekről vagy nyomdagépekről.

Némethi Botond, Print&Packtech magazin

- Hirdetés -