Nyakunkon az EPR adatszolgáltatás időpontja

A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (EPR) működésének részletes szabályairól szóló 80/2023. (III.14.) Kormányrendelet értelmében a csomagolást végző és körforgásos terméket használó gyártók első adatszolgáltatási határideje 2023. október 20-a – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Ez a rendelet nem tesz különbséget vállalkozási formák és gazdasági méretek között, tehát minden vállalkozás, ideértve az őstermelőket, kistermelőket, ÖCSG-ket, a mikro-, kis és közepes méretű vállalkozásokat, a nagyvállalatokat, illetve a nagykereskedőket, akik csomagolást végeznek (fogyasztói, gyűjtő és szállítási csomagolási formák esetén), az EPR rendelet hatálya alá tartozik.

Az EPR rendelet alapján minden kötelezettnek negyedévente, a tárgynegyedévet követő hónap 20. napjáig adatokat kell szolgáltatnia az országos hulladékgazdálkodási hatóság részére az OKIRKAPU rendszerén keresztül.

A rendszer használatához készült egy útmutató (felhasználói kézikönyv), amely elérhető a következő linken: OKIRKAPU felhasználói kézikönyv.

A rendelet két különböző esetet különböztet meg:

  • Hazai beszerzés esetén a megvásárolt alapanyag csomagolása alapján keletkezett EPR kötelezettség az eladót terheli.
  • Import beszerzés esetén a vevő válik kötelezetté, mint első hazai forgalomba hozó. Amikor a vevő a csomagolt terméket értékesíti, ekkor válik EPR kötelezetté.

A NAK felhívja a figyelmet arra, hogy minden mezőgazdasági termelő, élelmiszer-előállító és nagykereskedőnek meg kell határozni, hogy milyen formában végzi értékesítési tevékenységét és milyen csomagolási formákat használ. Az adminisztrációs és díjfizetési kötelezettségüket a vonatkozó rendeletek és a Hulladéktörvény értelmében kell teljesíteni.

A rendelet szerint azok a termelők, gyártók és kereskedők, akik a fogyasztó számára az értékesítés helyén csomagolnak, már olyan csomagolást használnak, amely után a csomagolószer gyártója az EPR kötelezettségét teljesíti. Tehát ezek a termelők és kereskedők nem lesznek EPR kötelezettek a piacokon vagy szaküzletekben közvetlenül értékesített termék csomagolása után. Viszont, ha másodlagos vagy harmadlagos csomagolást használnak, akkor továbbra is EPR kötelezettségük van. Ezen okból kifolyólag az adminisztrációs kötelezettséget és az adatszolgáltatáson alapuló díjfizetést teljesíteniük kell.

Forrás: NAK/dr. Fogarassy Eszter, Szécsényi Tamás

Print&Packtech szaklap

- Hirdetés -