Személyre szabott, intelligens csomagolás

Kis csomag az óriási dobozban… Sokak számára nem ismeretlen e bosszantó jelenség. A Doosopmaat filozófiája, hogy ne csomagoljanak fölösleget képezve. A digitális nyomtatás elérhető közelségbe hozza a dobozok személyre szabhatóságát, az AGFA Jeti Tauro H3300 LED pedig lehetővé teszi a koncepció megvalósítását – írja közleményében az AGFA.

A berendezés egyedi készítésű dobozt ígér egy hagyományos áráért – ez a mottója a Doosopmaat vállalatának a 20 évvel ez előtti alapítása óta. Ma már különböző típusú doboz rendelhető szinte bármilyen méretben. Az ügyfelek online felületen gyorsan, intuitív módon konfigurálhatják és rendelhetik meg az egyedi tárolóeszközüket.

A kis szériás gyártás előnye

„Manapság a vállalatok már nem akarnak százezer dobozt tárolni” – mondja Jurgen Vugts, a Doosopmaat vezérigazgatója. „A széleskörű digitalizációnak köszönhetően kis sorozatban tudjuk előállítani a dobozokat az ügyfeleink igényei szerint. Az e-kereskedelem virágzása számunkra óriási lehetőséget jelent. A B2B és a B2C üzletágakban is egyre több termék kerül közvetlenül a vásárlókhoz. Ennek következtében megnőtt az igény a termékek biztonságos, fölöslegese levegő nélküli csomagolására. A megrendeléseink 75 százaléka ma már online platformon keresztül érkezik, ahol az ügyfél azonnal látja, hogy mit és mennyiért kapja. Mivel nálunk naponta rengeteg különböző gyártás zajlik, ezért az AGFA Jeti Tauro H3300 LED rövid átállási ideje hangsúlyosan fontos.”

Névre szóló cím digitálisan

A személyre szabott csomagok iránti növekvő igény már évekkel ez előtt megjelent a digitális nyomtatók térnyerésével. A berendezések lehetővé teszik, hogy a feladó nevét rányomtassák a dobozra. „Akkor indult be igazán ez az üzletág, amikor ajándékdobozok készítését kezdtük el” – emlékszik vissza Jurgen Vugts. „A vásárló ma már online helyezheti el a kívánt grafikát a csomagoláson, és még egy 3D-s előnézettel ellenőrizni is tudja. Az ügyfeleink többsége nem ért se a hullámkartonhoz, se a grafikai tervezéshez, ezért a lehető legegyszerűbb felületre van szükségük. Az egész rendelési folyamatunk e rendszerhez igazodik.”

Főbb követelmények a személyre szabott gyártásért

A jobb nyomtatási minőség, nagy gyártási sebesség, magasfokú megbízhatóság (a szervizelés részéről is) és rugalmasabb kezelhetőség a nyomtatási formátumok terén – ezek voltak a legfontosabb követelményei a Doosopmaatnak, amikor az AGFA gyártóvállalatot megkereste. „Kétszer is elmentünk Mortselbe egy kartonnal teli teherautóval, hogy teszteljük a Jeti Tauro H3300 gép be- és kirakodás konfigurációit. Naponta körülbelül 120-150 különböző gyártmányt kezelünk, ezért rövid átállási idővel rendelkező berendezésre van szükségünk. Először nyomtatás, majd vágás, de fordítva is lehetségesnek kell lennie. A Jeti Tauro erős vákuumasztala előnyt jelent a hullámkartonra való nyomtatásnál” – magyarázza Jurgen Vugts.

A Doosopmaat rendkívül gyorsan növekvő vállalat – kiemelkedő a holland mezőnyben. Évről évre több mint 20 százalékos bővülést érnek el. A következő állomás, hogy Németországban is hasonló eredményeket produkáljanak.

Némethi Botond, Sign&Display magazin

- Hirdetés -