Okosabb kötés a Müller Martini új modelljeivel

A svájci gyártónak a tavalyi év végén kereskedelmi forgalomba küldött, az ipar 4.0-ra tervezett kötőgépei fokozott digitális kontrollal garantálnak nagyobb gyorsaságot és rövidebb átfutási időt. Az egyik a Vareo, a másik pedig az Alegro új változata, míg a harmadik a Publica Pro, ami kiemelkedő sebességével és gyártási kapacitásával lett a cég zászlóshajója.

Utóbbi az észak-németországi Rahdenben készül, és a neve a Kolbus nagy teljesítményű készülékeiről lehet ismerős. A KM 412 könyvkötő alapjaira épült berendezés három különböző termelési sebességgel: 12, 15, 18 ezer cph-s konfigurációban érhető el. A sorozatba beemelték a KM 610-essel megismert szélragasztó lemezeket is: a könyvgerincen futó ragasztószalag automatikusan illeszkedik – a Pro 12-nél 105-510, a Pro 15-nél 105-420, míg a Pro 18 esetében 140-360 milliméteres hosszúságban. A kötetek vastagsága mindhárom esetben 3-100 milliméter. A legszembetűnőbb változás a korábbiakhoz képest a CoPilot rendszer, ami négy, okostelefon-színvonalú interakciós képességgel rendelkező érintőképernyőről vezérelhető. Természetesen automatizált beállításokat biztosít, és hálózatra kapcsolva a legnagyobb példányszámokat futtató gépekkel is elbír.

A gyártó másik új gyöngyszeme a Vareo Pro, ami az eredeti Alegroban debütált olvasztott könyvgerinces megoldást, illetve egy új, veszteségmentes ragasztást biztosító fúvókarendszert vonultat fel. Az interfész itt is érintőkijelzős, a teljesítmény a maga nemében meggyőző, 1350 cph-s, de kemény fedeles kiadványok készítésére is alkalmas. A fent bemutatott modellek között nagyjából félúton helyezkedik el a hétezer óránkénti ciklust teljesítő Alegro Pro, amelyben ugyancsak garantáltak ezek a funkciók.

A Müller Martini magasra tette a lécet a három újdonsággal, amelyek a Coronát ki is ütötték, viszont a termékskálán még tartja magát a nagy példányszámú digitális könyvkötéshez ideális KM200, a 9000 cph-ra képes KM 610 és a 18000 cph-s KM412, bár utóbbi kettőben nincs digitális vezérlőrendszer.

Gábor János, Sign&Display

Forrás: Müller Martini 

- Hirdetés -