Nyomtatóapplikátorok teszik hatékonyabbá a címkézést

Bármely terméken potenciálisan szükség lehet nyomtatóapplikátorra. A különböző árucikkek ezáltal nyomon követhetők egészen a kiskereskedés polcáig. A vonalkódos és az RFID (rádiófrekvenciás) azonosítás a kézi címkézéssel szemben számos előnnyel rendelkezik. A Packaging Technology Today a nyomtatóapplikátorok előnyeiről írt összefoglalót.

Mi az a nyomtatóapplikátor?

A nyomtatóapplikátorokat elsősorban arra használják, hogy kiváló minőségű vonalkódokat, termékazonosító információkat és grafikákat vigyenek fel a címkékre, amelyeket közvetlenül a termékre, csomagokra vagy a raklapokra helyeznek fel. Ezek a megoldások többszörösen bizonyították, hogy növelik a termelékenységet, csökkentik az üzemeltetési költségeket, emellett megbízható termékazonosítást biztosítanak, továbbá garantálják a címkék megfelelő elhelyezését. A nyomtatóapplikátorok napi használata a humán munkaerő csökkentését, a készletellenőrzés hatékonyságát és a pontosabb szortírozást eredményezheti.

Mikor szükséges nyomtatóapplikátort alkalmazni?

A nyomtatóapplikátorokat elsősorban a tartalom azonosítására, ömlesztett csomagolásra és láda/paletta címkézésére használják. Mielőtt megállapítanánk, hogy egy élelmiszeripari gyártó vagy forgalmazó számára előnyös-e ez a megoldás, fontos megvizsgálni a címkék számát és azt, hogy ezeket hogyan használják a gyártóüzemben. A mennyiség kérdése kulcsfontosságú tényező a nyomtatóapplikátorok bevezetéséről szóló döntés meghozatalában. Egy olyan vállalat számára, amely percenként több mint 5-10 terméket állít elő, a nyomtatóapplikátorok gyors és hatékony megoldást jelenthetnek a címkék nyomtatása és felhelyezése esetében, valamint a cikkek továbbvitelére az ellátási láncban.

Eredetileg a dobozok oldalára nyomtatták a címkéket. De ahhoz, hogy a vállalat a szállítási mennyiség alapján jelentős kedvezményre legyen jogosult, a címkéket át kellett helyezni a dobozok tetejére. A hatékonyság és a sebesség volt a prioritás a felhordó keresésekor, mivel a cégek szűk keresztmetszetet tapasztaltak a szállítószalagon. A nyomtatóapplikátorok 15-20 százalékkal növelték a sebességet, miközben csökkentették az állásidőt és a munkaerőigényt.

Példaként említhető, hogy egy vezető vegyipari vállalat számára a pontosság és az olvashatóság kulcsfontosságú volt a működés szempontjából. Kezdetben a vállalat UPC címkéi, amelyeket hablemezre nyomtattak, olvashatatlanok voltak, ami miatt a vállalat kiskereskedelmi üzletei visszaterhelésen és beszállítóváltáson gondolkoztak. A problémát tovább fokozta, hogy a vállalatnak négy üzeme volt, amelyek mindegyike másképp alkalmazta a címkéket. Végső soron a folyamat egységesítésével közel tökéletes címkeolvashatóságot értek el.

Az általános követelmények alapos értékelése után egyedi, vonalkód-ellenőrzéssel és kettős applikátorral ellátott redundáns rendszer lett a választott megoldás. A rendszer a UPC címkéket felhelyezi, vonalkódolvasóval ellenőrzi, és egy második felhelyezővel újra felhelyezi, ha az első művelet nem olvasható. Ezáltal a példában szereplő vállalat képes volt 99,8 százalék fölé emelni az olvashatósági arányt, ezzel megszüntetve a gyanús hablemezek kézi újracímkézéséhez szükséges munkaidőt, és megakadályozva a kiskereskedők visszaterheléseit is.

Nyomtatóapplikátor integráció

A nyomtatóapplikátor megoldások számos környezetben előnyösnek bizonyulnak. A különböző típusú alkalmazásokhoz többféle címkefelhordási módszer létezik. A címkézendő termék vagy csomagolás mérete, alakja, anyaga és tartóssága általában meghatározza a címkefelhordási metódust.

A nyomtatóapplikátor szükségességének meghatározása és a legjobb megoldás kiválasztása után fontos megtervezni, hogy lehet a legjobban integrálni az új megoldást a gyári környezetbe, akár egy meglévő szállítószalagon vagy akár teljes, önálló, testre szabott rendszerként. A kínálat a darabos alkatrész (jig-fixure) címkézésétől a félautomata címkézésen át az egyedi tervezésű, esetleg RFID-t is tartalmazó címkeapplikátorokig terjed.

Az RFID és a nyomtatóapplikátorok összekapcsolása

Az RFID nyomtatóapplikátorok megkönnyítik az intelligens címkék nyomtatását és kódolását, mivel a beágyazott kódoló-, olvasó- és nyomtatófej-elemeken keresztül egyszerre képesek kódolni, ellenőrizni és nyomtatni. Lényegében úgy működnek, mint a hagyományos nyomtatók a vonalkódok, grafikák és szövegek létrehozásához, emellett az RFID adatokat az RFID címke papírvékony RFID chipjére kódolják, amely az RFID címke papír- és ragasztórétegei között helyezkedik el. A címkét ellenőrzik az adatok pontossága szempontjából, majd kinyomtatják, és felhordó lapkára helyezik, vagy visszautasító mechanizmusba kerül, ha az adatok nem pontosak, megakadályozva ezzel a rossz címkék felvitelét.

Nyomtatóapplikátorok összekapcsolása ERP-rendszerekkel

Sok vállalat a nyomtatóapplikátorokat és az RFID nyomtatókat is összekapcsolja a vállalatirányítási rendszerekkel (ERP). A szoftvertechnológia kapcsolatot biztosít a különböző fontos hardverkomponensekhez, és lehetővé teszi az értékes adatok gyűjtését és elemzését annak biztosítása érdekében, hogy a létfontosságú erőforrások ott és akkor kerüljenek bevetésre, ahol és amikor szükség van rájuk. A címkéken szereplő információk például bepillantást engednek a vállalatoknak abba, hogy milyen tételeket szállítanak. Egy ERP rendszer összegyűjti és elemzi ezeket az adatokat, így a vállalatok valós időben tudhatják, hogy hány tétel maradt a polcon, és mikor van szükség a termékek feltöltésére.

Némethi Botond, Print&Packtech magazin