Döntött az EU: kevesebb csomagolás, kevesebb hulladék

Az EU-s intézkedések a csomagolás teljes életciklusára kiterjednek. Kevesebb csomagolás, kevesebb hulladék, korlátozások bizonyos csomagolási formátumokra. Tilalom az „örökké tartó vegyületekre” (PFAS) az élelmiszerekkel érintkező csomagolásban. Minden európai évente közel 190 kilogramm csomagolási hulladékot termel.

Az új intézkedések célja, hogy az EU-ban használt csomagolásokat biztonságosabbá és fenntarthatóbbá tegyék. Ezt a csomagolás újrahasznosíthatóvá tételével, a káros anyagok minimalizálásával, a felesleges anyagok csökkentésével, a hasznosított tartalom felhasználásával és a gyűjtés javításával kívánják elérni.

A megállapodás csomagoláscsökkentési célokat határoz meg (5 százalék 2030-ig, 10 százalék 2035-ig és 15 százalék 2040-ig), és követeli az EU tagállamaitól, hogy csökkentsék a műanyag csomagolási hulladék mennyiségét. A műanyag bevásárló zacskók betiltását is előírták (15 mikron alatti tasakok), kivételt jelentenek azok az esetek, amikor higiéniai okokból szükségesek, vagy ha az élelmiszerek elsődleges csomagolásaként szolgálnak.

Az egészségügyi káros hatások megelőzése érdekében a Parlament előirányozta az úgynevezett „örökké tartó vegyületek”, azaz a PFAS élelmiszerekkel érintkező csomagolás használatának betiltását.

Az élelmiszer-szolgáltatási szektor italok és elvitelre szánt ételek végső terjesztői kötelesek lesznek lehetőséget biztosítani a fogyasztóknak saját tárolóeszközük használatára. Emellett 2030-ig arra kell törekedniük, hogy a termékek 10 százalékát újrahasználható csomagolásban kínálják.

Print&Packtech