A digitalizáció fűti a nyomtatást: az innováció az állandó trend a nyomdaiparban

Az előző évekhez hasonlóan az idei FESPA kiállításon is meghatározó trend volt a digitalizáció. Ez a tendencia jól megfigyelhető volt a kiállított gépek felhasználói felületén is. Ezek kialakítása már úgy történt, hogy magas szinten integrálódtak a digitális megoldások az ipari felhasználásba. Természetesen az új gépek teljesítménye és hatékony termelése sem elhanyagolható, de végső soron ami számít, az az elégedett felhasználó.

Az idei FESPA trendjét a felhasználóbarát megoldások határozták meg, aminek köszönhetően a legnagyobb és legproduktívabb nyomtatók is még könnyebben kezelhetővé váltak.

Forradalom az UV LED nyomtatás területén

A digitális optimalizációra kiváló példa az AGFA Jeti Tauro H3300 nyomtatója, amely amellett, hogy képes 900 négyzetméter/óra sebesség felett nyomtatni, jeleskedik a digitális megoldásokban is. Az Asanti szoftverrel ellátott óriás teljes munkafolyamatát egyszerűen lehet követni és kezelni. A böngésző alapú felületén figyelemmel kísérhető a gyártási idő, a festék- és médiahasználat, emellett pedig zökkenőmentesen kapcsolódik a MIS/ERP-rendszerekhez. De ez nemcsak egy hatékonyan működő gépet eredményez, hanem olyan terméket is, amely a nyomtatás vagy a csomagoláskészítés munkafolyamatait is képes ellátni. Ez a széleskörű felhasználhatóság nagyon fontos trend ma az iparban. A felhasználói oldalon óriási igény van arra, hogy egy gép minél több feladat ellátására legyen képes.

„A Jeti Tauro az Agfa zászlóshajója, vállalatunk kínálatának legkiemelkedőbb terméke”, mondta Radim Rosendorf az Agfa értékesítési menedzsere. „Táblára és tekercsre egyaránt képes nyomtatni, szinte bármilyen médiára. A Jeti Tauro az egyik legproduktívabb termék a piacon, ami nemcsak a gyors nyomtatási sebességének köszönhető, hanem a magas fokú automatizációnak is, ettől lesz a gép tökéletes az ipari termelésre. Emellett a termék a Greenguard minősítést is megkapta, ami a legmagasabb szintű zöld bizonyítvány az iparban, és azt jelzi, hogy a terméket tesztelték és úgy értékelték, hogy megfelel a szigorú vegyi kibocsátási határértékeknek.”

Úttörő textilnyomtatás

Továbbá kiváló példa a D.GEN Hercules szublimációs nyomtatója, hiszen bármilyen textilnyomtatási feladatot képes ellátni, legyen szó sportfelszerelésről, plakátokról vagy otthoni textiltermékekről. A Hercules az Ergosoft RIP szoftverével van ellátva, amely a nyomtatási folyamat minden egyes lépésére speciális modult tartalmaz. A benne foglalt JobComposer egység például egy teljes körű vizuális nyomdai előkészítő csomag, míg a QueueManager képes az összes nyomtatási feladat vezérlésére. A RIPEngine pedig példátlan gyorsasággal feldolgozza a bevitt fájlokat, amíg a felhasználó a ControlCenter felületén kényelmesen és egyszerűen elérheti és kezelheti az összes modult. Így a Hercules nemcsak sokoldalú, de kompakt gép is, ami szintén fontos szempont a gép kiválasztásánál.

„A DGI szublimációs nyomtatóival a termék szinte azonnal kész lesz”, mondta Angyal Tamás, a DGI magyarországi partnerének, a Fortuna Digitalnak az ügyvezetője. „A direkt szublimációs nyomtatásnak köszönhetően a gép képes több olyan munkafolyamatot elvégezni egyszerre, ami korábban csak külön-külön volt lehetséges. Ez nagymértékben csökkenti a gyártási időt és növeli a termelékenységet.”

Produktivitás elérhető áron

A vásárlói oldalon nemcsak a nagy, ipari méretű és teljesítményű nyomtatókra van igény, hanem az olyan gépekre is, amelyek kisebbek, olcsóbbak és képesek kiszolgálni a kis- és középvállalkozások igényeit. A Roland rögtön három olyan új termékkel debütált, ami kifejezetten ezt a célcsoportot szólítja meg. Bemutatták a VerstaStudio BY-20, a VersaObject BD-8 és a VersaStudio BN2-20 gépeket. Ezeket a nyomtatókat mind a Roland VersaWorks 6 RIP szoftver kezeli, ami lehetővé teszi, hogy a felhasználók hatékonyan előkészítsék a grafikákat a nyomtatási és vágási feladatokhoz. E nyomtatók USB- kompatibilisek, így nagyon egyszerűen csatlakoztathatók otthoni vagy munkahelyi számítógépekhez.

„A VersaStudio gépek elsősorban olyan társaságok számára vannak, akik csak most kezdenek ilyen jellegű tevékenységet”, mondta Szabó-Botragyi Anita, a Roland magyarországi forgalmazójának, az Igepa Hungáriának a termékmenedzsere. „Tehát kitűnő választás olyan induló vállalkozások számára, akik nem rendelkeznek felhasználói tapasztalattal. Ennek megfelelően a VersaStudio gépei nagyon könnyen kezelhető grafikus szoftverrel rendelkeznek. Bár termelékenységben elmaradnak az ipari gépektől, viszont nagyon helytakarékosak, akár egy asztalon is elférnek, és igen sokoldalú a felhasználásuk.”

Az idei FESPA rendkívül látványos volt, s bemutatta, hogy a jövőben milyen fejlett digitális megoldások szükségesek az ipar fejlődéséhez. Ez nemcsak az egyes cégek pontos és szakszerű munkájának köszönhető, hanem a felhasználók visszajelzéseinek is, amelyek meghatározták a fejlődés irányvonalát. Ahogy a technológia egyre fejlettebbé és szofisztikáltabbá válik, úgy a digitalizáció is egyre több teret fog nyerni, és ezzel állandó trenddé válik az iparban.

Print&Packtech szaklap