Robotizálás, és 0-24-ben folyhat a termelés

A Laursen Grafisk egy dán székhelyű, családi tulajdonban lévő nyomdaipari vállalat, amely csomagolással és a nagyformátumú nyomtatással foglalkozik. 2022-ben döntöttek úgy, hogy beruháznak az Agfa robotizált lemezrakodó megoldásába. A döntésben nagy szerepet játszott, hogy már régóta optimalizálni kívánták a folyamataikat, illetve növelni a hatékonyságukat, továbbá nagyobb rugalmasságot szerettek volna elérni a vállalat napi működésében – írja összefoglalójában az AGFA.

A rakodórobot kiváló befektetésnek bizonyult, mivel hozzájárult ahhoz, hogy a nyomólemezek előállításával kapcsolatos kézi feladatok egy részét automatizálják, és lehetővé tette a vállalat számára, hogy négy nyomdagépét éjjel-nappal, egyetlen műszakban üzemeltesse.

A robotizált lemezrakodó telepítési folyamata zökkenőmentesen történt, az Agfa szakemberei az installáció minden pontját figyelemmel kísérték. A Laursen Grafisknak nem kellett megszakítania a termelést a telepítés alatt, mivel a régi rendszer továbbra is működött. Az üzembe helyezés óta a lemezrakodó zökkenőmentesen és hatékonyan működik, az új rendszerben nem volt leállás.

Fotó: Agfa

A lemezrakodó hatékonysága és megbízhatósága kiemelkedő paraméterekkel rendelkezik, ami lehetővé tette a Laursen Grafisk számára, hogy jelentősen növelje termelési kapacitását. A vállalat mostantól óránként akár 37 lemez előállítására is képes, ami azt jelenti, hogy egy műszakban mind a négy nyomdagépe számára egész nap tudnak anyagokat gyártani.

A robotizált lemezbetöltőt egy Avalon N16-90 CtP rendszerrel és Arkana processzorral, Energy Elite Eco lemezekkel és egy Apogee Prepress munkafolyamat-rendszerrel kombinálva használják.

A megnövekedett termelési kapacitás lehetővé tette a vállalat számára, hogy versenyképesebb és hatékonyabb legyen, és segítette abban, hogy egy folyamatosan fejlődő iparágban a versenytársak előtt járjon.

A lemezrakodó egyik kiemelkedő előnye, hogy rugalmasabbá teszi a vállalat működését. A lemezrakodó segítségével a Laursen Grafisk most már könnyedén tudja kezelni a nagy mennyiségű lemezt igénylő nyomdai munkákat. A vállalat elindítja a lemezrakodót este, és másnap reggelre az összes anyag készen áll a nyomtatásra. Ez a rugalmasság segített a vállalatnak abban, hogy hatékonyabban és eredményesebben tudjon megfelelni ügyfelei igényeinek.

Összességében a Laursen Grafisk rendkívül elégedett az Agfa robotizált lemezrakodójának telepítésével. A vállalat úgy találta, hogy a berendezés segített növelni a hatékonyságot, rugalmasabbá tenni a műveleteket, és a folyamatosan fejlődő iparágban versenyképesnek maradni.

Némethi Botond, Sign&Display magazin

- Hirdetés -