Ofszetfesték élelmiszer-csomagoláshoz

A Hubergroup bemutatja az első coldset és heatset festékeket élelmiszeripari papírcsomagolásokhoz.

Az MGA Food News és MGA Evolution nevű, ásványi olajok nélküli és alacsony migrációval rendelkező négyszínű festéksorozatok a német gyártó szerint pékáruk, gyorsételek (hamburgercsomagolások) és friss termékek csomagolásához, de az élelmiszeripari ágazat minden más papírcsomagolásához is alkalmazhatók – írja a Print Industry.

A csomagolásnak az élelmiszerrel ellentétes oldalára való nyomtatásra az MGA Evolution és az MGA Food News alkalmas; előbbi a heatseteléssel ellátott ofszetnyomtatáshoz, utóbbi a heatsetelés nélkülihez.

A piacon eddig csak íves ofszetnyomtatáshoz való, alacsony migrációjú festékek voltak kaphatók. Thomas Stumpf, a 3500 alkalmazottat foglalkoztató cégcsoport nyomdaipari igazgatója elmondta: „Egy speciális kötőanyagnak, valamint a nyersanyagok és a gyártási módszerek gondos kiválasztásának köszönhetően sikerült kifejlesztenünk az első alacsony migrációjú, szagszegény rotációs ofszetfestékeket.”

Ezeket a festékeket gyakorlati teszteknek vetették alá, és mélyreható vizsgálatokat alkalmaztak rajtuk az ügyfelekkel, a nyomdákkal és a német Drewsen speciális papírgyártóval együttműködve.

Ezekkel az új nyomdafestékekkel mostantól lehetővé válik megfelelő papírcsomagolások nagy mennyiségben történő előállítása az élelmiszerek számára.

Némethi Botond, Print&Packtech magazin