Mosószer újrahasznosítható dobozban

A Sainsbury’s újrahasznosítható kartondobozokat vezetett be a saját márkás 750 ml-es mosószereihez, ami várhatóan elősegíti a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését, és évente 22 tonna háztartási műanyaghulladék keletkezését előzheti meg – írja cikkében a Packaging Europe.

Ezeket a kartondobozokat – amelyekkel helyettesítik a hagyományos műanyag flakonos megoldásaikat – üzleteikben és online is értékesítik. Az újrahasznosítás hagyományos módon történhet, azaz a kijelölt gyűjtőpontokon adhatók le a dobozok, vagy a fogyasztók az otthonukban is gyűjthetik ezeket a kartondobozokat, amelyeket később szállíttatnak el.

A kartondobozok állítólag 35 százalékkal könnyebbek az eredeti műanyag csomagolásnál, évente tizenhárom teherautó használatát is kiválthatják, valamint 80 százalékkal redukálhatják a műanyag- felhasználást, összességében a saját márkás mosószerek szén-dioxid-kibocsátása is 50 százalékkal csökkenthető. Így elősegítik a Sainsbury’s 2025-re kitűzött célját, hogy felére csökkentse a saját márkás termékeihez fűződő műanyag csomagolás használatát.

A Magyarországon is ismert márka, a Tesco is elkezdte az általa gyártott mosószerkapszulák műanyag tartóinak környezetbarát, újrahasznosítható kartondobozokra való lecserélését, hogy ezzel évente 252 tonna műanyagot tudjon kivonni a folyamataiból.

Némethi Botond, Print&Packtech magazin

- Hirdetés -