Egy nyomda hollywoodi története: családi vállalkozásból a csillagok közé

Kis nyomdászcégként indult, ma pedig neves filmekben tűnnek fel a munkái. Kezdetben csupán néhány ügyféllel és korlátozott gépparkkal rendelkezett, de a fejlődés új utakra vezette. Saját gépek beszerzésével hatékonyabb szintre emelte a gyártást. Minden egyes beruházás egy újabb lépés volt a siker felé, mostanra pedig a legnagyobb hollywoodi produkciók díszletei és kellékei között találhatók meg a munkájának gyümölcsei. Egy nyomda törté­netét mutatjuk be, amely a fejlesztései révén álomgyárrá nőtte ki magát.

Csernus Márton nyomdász családban nőtt fel, és ez a háttér egyértelműen kijelölte számára az utat. Tanulmá­nyait követően hamar belépett a nyomdaipar világába, és 2005-re már saját ügyfélkörrel büszkélkedhetett, ekkor alapította meg a Fingers Team Bt-t. A cég dinamikus fej­lődése folytán 2016-ra már kinőtte az egyszemélyes vál­lalkozás kereteit, és megalakult a Creative Fingers Group Kft. 2018-ban egy merész lépéssel úgy döntöttek, hogy a teljes gyártási folyamatot házon belül kívánják kezelni, így megkezdődött a gépparkjuk jelentős fejlesztése.

„Évről évre egyre több megbízást kapunk, ami megköve­teli eszközállományunk folyamatos bővítését” – meséli Csernus Márton. „Legutóbb az utófeldolgozás terén fej­lesztettünk, és a Fortuna Digital kínálatából választottuk a Summa táblavágót.”

A Summa F 1612 sokoldalúságának köszönhetően kü­lönféle minták, displayek, feliratok, csomagolóanyagok és egyéb termékek előállítása válik elérhetővé. Ezzel a nyomda a teljes gyártási folyamatot házon belül tudja tartani, növelve ezzel hatékonyságát és rugalmasságát.

SPECIÁLIS ÜGYFÉLKÖRRE KIHEGYEZVE

A járvány előtti időszakban is dolgozott a Fingers filmp­rodukcióknak, ám azt követően már ügyfelei jelentős há­nyadát ez a szegmens teszi ki, ami új irányba terelte őket. Ma már díszletek és filmes kellékek széles skáláját készítik, legyen szó például egyedi autórendszámokról vagy autentikus cigarettás dobozokról, amiket korhű jelenetek kedvéért gyártanak le.

„Az új berendezés beszerzése részben azért is vált szükségessé, mert rengeteg munkát adtunk ki alvállalko­zóknak. Például, ha csak három cigisdobozt kell gyártani, nem éri meg partnercéggel elkészíttetni. Ez volt az egyik oka annak, hogy inkább beruházunk egy táblavágó gépbe, amely azóta szinte mindennap használatban van. És már tervezzük a következő gép beszerzését is, amivel még hatékonyabbá tehetjük a gyártást” – mondja.

SUMMA CUM LAUDE

A Summa táblavágó „a legnagyobb dicsérettel” vizsgázott a Fingers műhelyében. A kitűzött célokat maximálisan teljesíti, azaz egyszerűbbé és gyorsabbá válik a gyártás folyamata.

„A márkához fűződően már voltak tapasztalataink, ugyanis Summa plottert használunk. Ezek a gépek megbízhatók, és funkciójukban, tudásukban felveszik a versenyt a neves gyártók eszközeivel. A Summa ár-érték arányban kedvezőbb megoldást jelentett számunkra. A Fortuna Digital pedig olyan hátteret biztosít hozzá, ami garanciát jelent a céljaink elérésére” – hangsúlyozza.

A Summa F 1612 különféle anyagok – például hab, papír, karton és műanyagok – precíz vágására képes. A 160×120 centiméteres munkaterület lehetővé teszi a nagyobb mé­retű táblák kezelését is, míg a különböző vágófej- és szer­számkészlet garantálja a sokoldalú felhasználhatóságot. A Summa F 1612 automatikus vágóasztal-rendszerével, vákuumrendszerével és az integrált kamerás regisztráci­óval a legbonyolultabb minták és formák is kivághatók. Emellett a gép nagy sebességgel dolgozik, így növeli a hatékonyságot és a termelékenységet a nyomdákban, ezzel csúcsteljesítményt nyújt a vágás terén.

RUGALMAS ÉS GYORS REAKCIÓ

„Gyakran dolgozunk reggeltől késő estig, és a filmipar szi­gorú határidői miatt nem engedhetjük meg magunknak a késést, elengedhetetlen a gyors reakció és a folyamatos rendelkezésre állás. A Fortuna Digital csapatának rugal­massága és problémamegoldó képessége miatt bizalom­mal támaszkodunk rájuk” – foglalja össze az együttműkö­désük sikerét.

Az elmúlt évek során a Creative Fingers Group Kft. jelen­tős fejlődésen ment keresztül. A szakmai tapasztalatok és üzleti kapcsolatok bővítése által a vállalkozás folyamato­san növelte a piaci szerepét. Az új eszközök és techno­lógiák bevezetésével képes volt hatékonyan reagálni a piaci igényekre, és új lehetőségeket kiaknázni. A Fingers számára a Summa F 1612 nemcsak a termelési kapacitás növelését jelentette, hanem lehetővé tette a minőség és a megbízhatóság javítását is. A jövőben pedig további fejlesztéseket terveznek annak érdekében, hogy minél hatékonyabbá váljon a gyártás.

#Némethi Botond

- Hirdetés -