Automatizált vágóasztalok széles kínálata

A digitális vágóasztalok és maróberendezések számos iparágban teljesítenek hasznos feladatokat. A Kongsberg gépek használata a packaging, illetve a sign és display szegmensekben a legmeghatározóbb, de sokan alkalmazzák például az autóiparban, vagy más ágazatokban is. . Rengeteg alapanyag feldolgozását teszik lehetővé és akár olyan speciális munkák is végezhetők vele, mint például flexólemez feldolgozása, design bútorgyártás vagy a gépjárművek különböző alapanyagainak feldolgozása. A partners Kft. nyílt napján bemutatta a Kongsberg vágóasztalok szakmai hátterét, valamint egy látványos demonstráció során munka közben is megtekinthető volt.

„A Kongsberg digitális vágó- és marógépek globális szinten ismertek” – mutatja be a gyártót Szépkuthy Eszter, a partners Kft. kereskedelmi vezetője. „Magyarországon a partners Kft. látja el a forgalmazást, illetve a szervizszolgáltatást. Ezeket több mint három évtizedes tapasztalattal végezzük, a folyamatos minőségi teljesítmény a képzési rendszerünknek köszönhető. A fejlesztéseket, újdonságokat és technikai megoldásokat első kézből adjuk át partnereinknek. Az a célunk, hogy ezen a területen egész munkafolyamatokat legyünk képesek lefedni”

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy milyen alapanyagok feldolgozására képesek a Kongsberg vágóasztalok. Ez határozza meg, hogy milyen technológiát, szerszámokat alkalmazzanak a felhasználók. A szerszámozási lehetőségek széles skálát kínálnak, többek között papír és karton, műanyagok, textíliák, valamint hab- és faanyagok vágására, marására. „Minden esetben az az egyik kiemelt kérdés, hogy mit fogunk rajta feldolgozni, milyen vastag, milyen mérettel rendelkezik az alapanyag, illetve hogy az íves vagy tekercses. Rengeteg információ szükséges ahhoz, hogy kiválasszuk a megfelelő megoldáscsomagot, amely egyébként a későbbiekben igény szerint további szerszámokkal bővíthető, ha pl. új alapanyag feldolgozása kerül a látótérbe.” – mondja Szépkuthy Eszter.

Amellett, hogy rengeteg feldolgozási területen bevethetők, legfőképpen a csomagolóiparban alkalmaznak Kongsberg vágógépeket. A globálisan értékesített berendezéseknek több mint a felét ezen ágazatban használják. Emellett a reklámeszközgyártásban és a reklámdekoráció területén is kiemelkedő a kihasználtsága.

A Kongsberg vágóasztalokkal számos szegmens kiszolgálható, de leginkább a csomagoló-, nyomda-, reklám- és autóipar, valamint a bútorgyártás területe. A gépjárművek különböző alkotóelemeinek előállításában jelenthet hatékony megoldást a digitális vágóasztalok használata. Többek között az autó belsejében található kárpit-, műanyag- és bőrelemek pontos vágására használható. Ratkovics Péter, a partners Kft. ügyvezetője hozzátette: „Speciális alkalmazási területeken is bevethetők a Kongsberg gépei. Kiváló példa erre, hogy megkereste cégünket egy autóbuszokhoz és hasonló járművekhez használatos üveget gyártó vállalat. A felületet vastag fóliával látják el, amelynek a felhelyezésére különböző módszerek alkalmazhatók. Ilyen többek között, hogy ráhelyezik az üvegre, majd azon vágják, ám ekkor figyelni kell, nehogy sérülést okozzon a vágószerszám. Rendkívül kritikus volt a pontosság, amelyhez sikerült megoldást nyújtanunk a Kongsberg berendezése által.”

Némethi Botond, Print&Packtech magazin

- Hirdetés -