A csomagolóipar kiemelkedő digitális megoldásai

Esko on Tour 2022 elnevezéssel tartott nyílt napot a partners Kft. az Esko-val közösen. A rendezvényt október 24-én tartották, amelyen több szakember is megszólalt. Az Esko képviseletében Geert De Proost (Director Software to Suppliers) és David Fierlafijn (Application Sales Manager), míg a partners Kft. részéről Sándor Géza (Application Specialist) tartott előadást.

A jelen kor kihívásai a csomagolóipart is elérték, ezért elengedhetetlenné vált ezen ágazatban is a digitalizáció. A különböző gépek mellett óriási szükség van a szoftveres megoldásokra, amelyek elősegítik a hatékony munkavégzést. A szerkesztő alkalmazások lehetővé teszik a technológiától függően a megfelelő megjelenés kialakítását. S ahhoz, hogy a munkafolyamatok problémamentesen történjenek, olyan pontos és gyors ügyfélkommunikációra van szükség – például a jóváhagyás esetében –, amelyet kizárólag szoftveres támogatással lehet elérni. Az Esko számos megoldása támogatja a csomagolóipari vállalatok digitalizációs fejlődését – amelyek önálló működésre képesek, de egymásra épülve egységes rendszert alkotnak –, az Esko on Tour 2022 rendezvényen bemutatták az ArtPro+, az ArtiosCAD, az Automation Engine és a Webcenter szoftvereket.

Globális trendek mentén kialakított megoldások

„A partnereink véleménye alapján, illetve a globális trendekre reagálva fejlesztjük a portfóliónkhoz tartozó megoldásokat” – foglalja össze tevékenységüket Geert De Proost. „Az Esko az ügyfelek véleménye, szempontjai alapján reagál a felmerülő kihívásokra, ezáltal képes maximálisan kielégíteni a felhasználók igényeit. A fenntarthatóság, a digitális transzformáció, valamint a bizonytalanság – a megfelelően képzett munkaerő rendelkezésre állásával kapcsolatban – a leginkább befolyásoló tényezők a csomagolóiparban. A Föld erőforrásainak kihasználása kevésbé optimális módon történik, aminek következtében különböző hatások figyelhetők meg, mint például a klímaváltozás. A fenntarthatóság kiemelten fontos a csomagolóipar számára, vállalatunk ennek megfelelően törekszik a leghatékonyabb fejlesztéseket eszközölni. Másrészt a digitalizáció olyan lehetőségeket teremt, amelyek révén a humán erőforrás által okozott hibák, valamint bizonytalanságok kivédhetők. A technológia fejlesztése érdekében az Esko tulajdonrészt szerzett a Tilia Labs vállalatában, amely intelligens algoritmusok kidolgozásával foglalkozik, azaz költségkalkulációkat és becsléseket végez, ezáltal a gyártástervezéshez biztosít megfelelő információkat.”

Kilövés, natív PDF kezelése és automatizáció

„A nyomdai előkészítő szerkesztő szoftverünket folyamatosan fejlesztjük annak érdekében, hogy a felhasználók minél hatékonyabban végezhessék munkájukat” – mutatja be az ArtPro+ alkalmazást David Fierlafijn. „A natív PDF-csomagolóanyag-szerkesztő használatával minimalizálható a hibalehetőségek száma a teljeskörű szerkesztési funkciók által. A szoftver elmenti a legfontosabb metaadatokat, mint például a tintatulajdonságokat, képlinkeket, vonalkód-információkat. Óriási előnye, hogy a változó adatok szerkesztése egyszerűen kezelhető, így a címkék és kartondobozok nyomtatása gyorsabban végrehajtható. Az ArtPro+ automatizálási lehetőséget is biztosít, azaz az ismétlődő nyomdai előkészítési feladatok szabványosításával időt takarít meg a felhasználók számára. Az alkalmazás által szerkesztett PDF-fájlok megfelelnek a legújabb csomagolási szabványoknak, mint például az ISO  19593 minősítésnek.”

Strukturális csomagolástervezés okosan

Az ArtiosCAD a világ legnépszerűbb csomagolás-, doboz- és displaytervező szoftvere, amely minden olyan eszközt tartalmaz, amely nélkülözhetetlen a folyamatos termékfejlesztéshez és a virtuális háromdimenziós modellezéshez. Az alkalmazás használatával jelentős mértékben növelhető a termelékenység.

„Az ArtiosCAD használatával több órányi tervezési munkát takaríthatnak meg a szakemberek; a program az egyedi mintákat átméretezhető sablonokká alakítja és hozzáadja a vállalat könyvtárához” – mutatja be a szoftver működését Sándor Géza. „A háromdimenziós modellek az igények szerint mozgathatók, hajtogathatók, ezáltal ellenőrizhetők az esetlegesen felmerülő hibák, így a nyomtatás gördülékenyebben történhet. Az intelligens szabványok által munkaidő takarítható meg, és lecsökkenthető a hibák száma. Továbbá az integrált Cape Pack raklapkezelő szoftverrel a csomagolás és a szállítmányozás összhangba hozható, ami szintén időt és költséget takarít meg.”

Automatizáció és egyszerűbb együttműködés

„Az Esko Automation Engine megoldásának az a célja, hogy megkönnyítse a munkafolyamatok kezelését. A szoftver használatával a szakemberek olyan platformot kapnak, ami nyílt kommunikációt, együttműködést és bárhol, bármikor történő munkavégzést tesz lehetővé. A használt dokumentumok a felhőbe kerülnek, ami rengeteg előnyt jelenthet, ugyanis skálázható, gyors és rugalmas folyamatot biztosít. Az Automation Engine előnye, hogy képes automatizálni a különböző nyomtatási technikákat (például: digitális, flexó, ofszet), ami a kombinált munkavégzésre kiváló lehetőséget jelent” – ismerteti David Fierlafijn, majd bemutatójában rátért az Esko csomagoláskezelési megoldására is: „A csomagolóiparnak egyre több kihívással kell szembenéznie az ágazatot érintő digitalizáció és a nyomtatási technikák változása miatt. Éppen ezért a vállalatoknak olyan eszközökre van szükségük, amelyekkel hatékonyan szolgálhatják ki a nyomdagépeket, és időt takaríthatnak meg a gyártási folyamatban. A WebCenter olyan platformot kínál, amely a két végpontot összekötve kezeli a műveleteket, ezzel elősegítve a pontos nyomtatást, a mérőszámok jelentését és a folyamatoptimalizálást.”

A csomagolóipari vállalatok számára az innováció jelenti a megoldást. Az Esko digitális megoldásai lehetőséget biztosítanak a folyamatosan változó igények teljesítésére, a fenntarthatóság növelésére és a hatékony munkavégzésre.

partners Kft.